Arabistan'da çalışacaklara müjdeli haber

Suudi Arabistan'da 9 milyon işçinin hakları iyileştirildi. Yeni düzenlemeye göre yabancı işçilerin pasaportlarına el konulamayacak.İşçi hakları hükümet garantisi altında olacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CİDDE - Suudi Arabistan'da çalışan yaklaşık 9 milyon işçi için sevindiren haber Çalışma Bakanlığından geldi. Hazırlanan yeni yasaya göre kısa bir süre içerisinde şahıslar artık sponsorluk sistemi ile işçi getiremeyecek. Çalışma Bakanlığı yeni hazırladığı yasa ile çalışanların haklarını da garanti altına alacak ve sistem tamamı ile bakanlık üzerinden yürüyecek.

Saudi Gazette gazetesinde bugün yer alan habere göre, hazırlanan yeni bir taslak yasa bakanlar kuruluna sunulacak. Sunulan bu taslağın yasalaşmasının ardından artık ülkede hiçbir şahıs kendi adına işçi getiremeyecek. Bakanlık merkezi Riyad'ta bulunacak olan ve "Yabancı işçiler ajansı" şeklinde bir isim alması beklenen bu sistem sayesinde yabancı işçilerin ülkeye getirilmesini tamamı ile kontrol altına alacak. En önemlisi işçilerin tüm yasal hakları hükümet garantisi altında olacak. İşçi ile işveren arasında düzenlenecek sigorta kapsamında çalışanların tüm hakları savunulmuş olacak.

Şu anki sistemde çalışanların pasaportlarına el koyan işverenler yeni yasanın geçmesi ile birlikte bunu da yapamayacaklar. Yeni yasa işçilerin ailelerini yanlarına getirmeleri veya onlar ile istenilen zamanda görüşebilmeleri gibi birçok konuyu içinde barındırıyor. Gazete ülkede yabancı işçi sponsorluk (kefil) sisteminin çok hararetli tartışmalara yol açtığının altını çizerken konu ile ilgili şu sözlere yer veriyor: "Suudi Arabistan'da sponsor (kefil) çalıştırdığı işçinin pasaportuna ve ikamesine (oturma izni) el koyuyor ve parasını istediği zaman ödüyor. Veya ödemeyi reddediyor ve işçiye 'git istediğin yerde çalış ve bana aylık ödemek zorunda olduğun parayı getir' diyor. Yabancı işçi de tüm bunlara ülkesine gönderilmek veya işsiz kalmak korkusuyla sesini çıkartamıyor."

Suudi Arabistan'da çalışan yabancı işçilerin yanı sıra gazeteciler de pasaportlarını Enformasyon Bakanlığında bırakmak zorunda kalıyor. Pasaportu bakanlıkta kalırken ülkede oturum izni olarak adlandırılan ikame gazeteciye veriliyor. Yurt dışına çıkmak istenildiği zaman bakanlığa giderek oturum izni ikameyi teslim edip bakanlıktan pasaportunu ve çıkış izni alıyor. Ülkeye yeniden giriş yaptığında pasaportunu bırakıp oturum iznini alabiliyor. Oturum izni olmayan bir yabancı yani ikamesi elinde olmayan bir işçi hiçbir resmi kurumda, bankalarda işlem yapamıyor. Suudi Arabistan'da yabancı işçilerin haklarının ihlallerine yönelik haberler son zamanlarda sıklıkla dünya basınında yer almıştı.

Geçtiğimiz günlerde Suudi Arabistan Kralı Abdullah, kadın işçi çalıştırmayan işyerlerini kapatarak cezalandırmıştı.
(AA)
 

Bu konularda ilginizi çekebilir