Arama motorları savaşıyor!

Yandex, Google'a tekelleşme iddiasıyla dava açıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ülkemizde yaptığı yatırımlarla tanınan Rus merkezli arama motoru Yandex, Amerikan merkezli Google'a dava açmaya hazırlanıyor. Davanın nedeni ise, Google’ın tekelleşmeye çalıştığı iddiası... Yandex, Google'ın Android platformlarda tekel olmaya çalıştığını savunuyor.

Rusya’nın en yoğun kullanılan işletim sistemi olan Android telefonlarında üreticiler, Google Play Store’a yer vermeleri gerekiyor. Böylece diğer Google servislerine de cihazlarında ön yüklemeli olarak yer vermek zorunda oluyorlar. Bu sebeple Yandex, Google’ı ücreticileri diğer servis sağlayıcılarının uygulamalarını yüklemesine engel olmakla suçluyor. Rus firma, bu durumu 'açık kaynak' olarak gösterilen Android'in gerçekten açık olmadığını savunuyor.

Google'ın da zorunlu olarak ön tanımlı arama motoru olduğunu söyleyen firma, 2014'te Prestigio, Fly ve Explay adındaki 3 Yandex ortağının Android cihazlarında Yandex'e yer veremeyeceklerini duyurduğunu, bu işin de arkasında Google olduğunu belirtmiş. 

Diğer anlaşmalı telefon üreticilerinin bu adımı atabilme ihtimalinin olduğunu söyleyen Rus devi, Google'ın varsayılan olarak eklemeye zorladığı arama, harita ve e-posta gibi servisleri Android'den kaldırılarak kullanıcıların tercihine bırakılması gerektiğini belirtiyor.

Ancak Yandex’in bu şikayeti, Google'ın tamamen kendi servislerinden ayrılmış ve tam olarak açık kaynak kodlu diyebileceğimiz AOSP sürümünün bulunması nedeniyle kabul edilemeyebilir.

Eğer Yandex haklı bulunursa, ileride üretilecek telefonlarda Google uygulamalarını varsayılan, yani ön yüklü olarak göremeyebiliriz. Aynı zamanda silinmeyen bu uygulamaları kaldırmak isteyen kullanıcılar da root işlemine gerek kalmadan istedikleri servisi kullanabilecekler.

Bu konularda ilginizi çekebilir