Arap ülkelerini ikna etmeye çalışıyor

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, İran anlaşması konusunda Körfez'deki Arap ülkelerini ikna etmeye çalışıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, geçtiğimiz ay İran ile imzalanan nükleer anlaşmanın faydaları, IŞİD’e yönelik operasyonlar ve Suriye'deki savaş konusunda Körfez'deki Arap ülkelerini ikna etmek üzere bugün Katar'da görüşmelere başladı. 

Körfez ülkelerinin birçoğu İran ile 14 Temmuz'da imzalanan anlaşmanın Tahran'ın bölgedeki milis güçlere yardımını artırmasına izin vermesinden endişeleniyor. Kerry dün Mısır'da yaptığı konuşmada ABD'nin İran'ı dünyanın bir numaralı terör sponsoru devlet ilan ettiğine vurgu yaparken, tam olarak bunun için İran'ın nükleer silah üretmemesi gerektiğini belirtti. 

Doha'da bölgenin güvenliğini artırmak amacıyla görüşmeler yapacağını söyleyen Kerry, "Viyana planının tam olarak uygulamaya konulması durumunda Mısır ve bölgenin diğer ülkeleri daha önce olduklarından veya olacaklarından daha güvende olurlar" dedi. Kerry Doha'da Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Kuveyt, Oman ve Katar'dan oluşan Körfez İşbirliği Konseyi ile de buluşacak. Rusya ise IŞİD ile mücadelede ittifak oluşturmaları için Suriye hükümeti ve aralarında Suudi Arabistan ve Türkiye'nin de bulunduğu bölge ülkelerini uzlaştırmaya çalışıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir