Arjantin en büyük futbol ihracatçısı

Futbolcu ihracatında Brezilya'yı geçen Arjantin birinciliğe oturdu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Latin Amerika ülkeleri dünyanın en önemli emtia kaynaklarından. Birçok ülke soya fasulyesini ve buğdayını Arjantin'den alıyor. Bu Güney Amerika ülkesi, farklı ve çok değerli bir uluslararası emtiada da dünyanın en büyük ihracatçısı haline geldi; futbol oyuncuları.

Euroamericas Sport Marketing'in verilerine göre geçtiğimiz yıl Arjantin'den 2.204 oyuncu ihraç edildi. Bunların çoğunu bir gün Lionel Messi gibi olması ümit edilen genç oyuncular oluşturdu. 13 yaşında Barcelona'ya satılan Messi, son iki yıldır dünyanın en iyi futbolcusu unvanını elinde bulunduruyor.

Euroamericas CEO'su Gerardo Molina, Arjantinli futbolcu transferinin son beş yıl içinde yüzde 800 arttığını ve 2010 yılında 425 milyon euroluk (yaklaşık 597 milyon dolar) transfer gerçekleştirildiğini söyledi. Molina, 1986'dan bu yana Dünya Kupası'nı kazanamayan bir ülke için bunun çok iyi bir rakam olduğu yorumunda bulundu.

Dünya Kupası'nı beş kez kazanan ve geleneksel olarak dünyanın en büyük futbol ihracatçıları arasında yer alan Brezilya geçtiğimiz yıl diğer ülkelere 1.674 oyuncu satarken, ülkenin futbolcu transferlerinin büyüklüğü 326 milyon euro olarak gerçekleşti.

Yetenekleri 1200'den fazla spor akademisinde bilenen Arjantinli futbolcuların beşte biri İspanya, İtalya, Hollanda, Fransa, Almanya ve İngiltere'deki kulüplerin yolunu tuttu. 69 Arjantinli futbolcunun top koşturduğu kulüpler geçtiğimiz yıl lig şampiyonluğu ya da başka başarılara imza attı.

Arjantinli oyuncuların tercih edilmesinin bir diğer nedeni de çoğunun Avrupa pasaportuna hakkı olduğu için kulüplerin yabancı oyuncu kotalarını doldurmamaları. Futbolcuların yurtdışında çok prim yapması, standartların düşük olduğu Arjantin ligi için kötü haber. Efsanevi Boca Juniors ve River Plate dahil olmak üzere, ülkedeki 19 kulüpten 15'i mali darboğaz içinde. Ülkedeki kulüplerin toplam zararı 220 bin dolar civarında. Molina, bu nedenle yurtdışına giden oyunculardan ülkelerine geri dönenlerin sayısının parmakla sayılacak kadar az olduğunu ifade ediyor.

ABD de genç futbol yeteneklerini satmak istiyor

Futbol seyircisinin büyük bir hızla artmaya başladığı ABD de bir gün Arjantin gibi önemli bir futbolcu ihracatçısı olmayı umuyor. Futbol otoriteleri de ülkenin böyle bir potansiyeli olduğunu söylüyor. Şu an ABD'de spor federasyonuna kayıtlı futbolcu sayısı 18 milyon. Bu dünyadaki tüm ülkelerden daha yüksek bir rakam. Amerika, geçtiğimiz yıl Güney Afrika'da düzenlenen Dünya Kupası için de 1 milyar dolarlık oyuncu alışverişi yapmıştı.

Bu konularda ilginizi çekebilir