Avrasya Birliği bugün kuruluyor

Çin’den AB’ye uzanan bir ticaret bloku oluşturacak Avrasya Ekonomik Birliği hayata geçiyor. Kazakistan, Rusya ve Belarus liderleri Birlik için imzaları bugün atılıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DIŞ HABERLER - Rus lider Vladimir Putin’in Çin’den AB’ye kadar uzanan bölgede siyasi ve ekonomik bir blok oluşturma hayalleri gerçek oluyor. Temelleri Rusya, Kazakistan ve Belarus arasında 2010’da Gümrük Birliği ile atılan Avrasya Birliği için imzalar bugün atılıyor. Sovyetler Birliği’nin çökmesini ‘trajedi’ olarak nitelendiren ve Çin, ABD, AB gibi süper güçler karşısında güçlü bir ticaret bloku oluşturmak isteyen Putin, böylelikle Rusya’yı bölgesel gücün merkezine oturtmayı da hedefl iyor. 

Kazakistan, Rusya ve Belarus arasında Avrasya Ekonomik Birliği’ni hayata geçirecek anlaşma Kazakistan’ın başkenti Astana’da bugün imzalanacak. Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Belarus Cumhurbaşkanı Aleksander Lukaşenko, Astana Bağımsızlık Sarayı’nda yapılacak resmi törende anlaşmayı imzalayarak Avrasya Ekonomik Birliği’ni resmen hayata geçirmiş olacak. Törene Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ve Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev’in de katılması bekleniyor. 

Avrasya Ekonomik Birliği’ne katılması muhtemel diğer ülkeler olan Tacikistan, Kırgızistan ve Ermenistan’ın durumlarının, Kazakistan, Rusya ve Belarus tarafından belirlenecek birliğe katılıma ilişkin yol haritasıyla netleşeceği belirtiliyor. Sonrasında ise hedef Özbekistan, Türkmenistan’ı da içine alarak yola devam etmek. Hatta uzmanlara göre Putin, Moğolistan, Finlandiya, Küba ve Venezüela’yı da birgün bu birliğin içinde görmek istiyor. 

Bugün imzalanacak anlaşmayla Avrasya Ekonomik Birliği ile kurumsal bir aşamaya geçecek. Gümrük Birliği’ni de oluşturan Rusya, Kazakistan ve Belarus yaklaşık 170 milyon nüfusa ev sahipliği yapıyor. Ekonomik büyüklükleri 2.2 trilyon dolayında ve Avrasya’da entegrasyonun 2030 yılına kadar ekonomik büyüklüğe 900 milyar dolar katkıda bulunması bekleniyor. 

Bunlar büyük rakamlar ancak rakip olarak görülen Avrupa Birliği’nde nüfus 500 milyondan fazla, ekonomik büyüklük ise 16 trilyon dolardan fazla. Çin’in nüfusu 1.3 milyar, ülkenin GSYH’si ise 8.2 trilyon dolar. 313 milyon nüfuslu ABD’nin ekonomik büyüklüğü ise 16 trilyon dolar olarak hesaplanıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir