Avrupa bankaları istihdam azaltarak maliyet düşürecek

Uluslararası piyasalarda yatırımcıların gözü kulağı cuma günü stres testinden geçecek Avrupalı banka devlerinde olacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Aydın ŞAHİNALP 

DIŞ HABERLER - Barclays’ten BBVA’ye birçok Avrupalı banka devi İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmaya (Brexit) karar vermesi, düşük seyreden faizler ve stres testleri sonuçlarının meydana getirdiği kötü etkileri bertaraf etmek için maliyetlerini düşürecek yeni tedbirlere başvuruyor. 

Dünya genelinde 130 bin çalışanı bulunan Barclays, Jes Staley’in CEO koltuğuna geçtiği aralık ayından bu yana 11 bin kişiyle yollarını ayırdı. İş alımlarını donduran İngiliz bankacılık devi çoğunluğu Asya’da olmak üzere dokuz ülkede operasyonlarını durdurmuştu. Barclays yönetimi 40 bin kişiyi istihdam eden Afrika operasyonlarını satıp toplam çalışan sayısını 80 bine indirmeyi hedefliyor. İki yıl önce bünyesine CatalunyaCaixa’yı katan İspanyol bankacılık devi BBVA ise en az bin 500 çalışanını işten çıkaracak. 143 bin çalışanı bulunan İtalyan UniCredit’in yeni yapılanma planı gereği birçok çalışanının işine son vereceği belirtiliyor. Fransız Societe Generale ve İngiliz Lloyds Banking Group gibi bankaların da küçülmeye giderek binlerce çalışanını işten çıkaracağı ifade ediliyor. 

Zehirli kokteyle boğuşuyorlar 

Uzmanlar bankaların küçülme hamlelerinin Brexit sonrası oluşan politik belirsizlik , iç açıcı olmayan ekonomik büyüme rakamları, düşük faizlerin kar oranlarını azaltması ve artan regülasyon baskısının meydana getirdiği zehirli kokteyle boğuşmak için geldiğini vurguluyor. 

Londra merkezli Investec’ten analist Ian Gordon, “Ben bankaların mevcut maliyet düşürücü planlarının hedefl edikleri zaman dilimi içerisinde getirilerini elde etmek için yeterli olduğunu sanmıyorum. Banka şubelerinin kapanışı sürecek mi? Evet. Sermaye piyasaları ve yatırım bankalarında maliyet tasfileri görecek miyiz? Evet. Bankalardan yeni düzenlemeler yapacak mı? Evet” diye tabloyu özetliyor. 

Danışmanlık şirketi Berenberg’in bankacılık sektörü analisti James Chappell da, “Brexit’in etkileri üzerine özel bir odaklanmanın olduğu bu çeyreği düşündüğünüzde ekonomik görünüm sonuçlardan daha da önemli olacak” diye konuştu. 

Öte yandan İtalya Maliye Bakanı Pier Carlo Padoan, İtalyan bankalarının sistemsel sorunları olduğu iddialarını reddetti. Çin’in Cehengdu kentindeki dünyanın en büyük 20 ekonomisini buluşturan G20 Zirvesi’nde konuşan Padoan, İtalyan bankaları için kurtarma paketine ihtiyaç olmadığını belirterek, “ Birkaç kritik sorun olmasına rağmen doğru yönde ilerlememiz sürüyor. Ancak İtalyan bankacılık sektörünün istikrarını tehdit eden riskler bulunmuyor” dedi.

Sermaye açıkları 1.3 trilyon dolara çıktı

Avrupalı bankalar cuma günü bankacılık sisteminin olası krize dayanıp dayanamayacağının belirlenmesi için stres testinden geçecek. Testlerde Avrupa Birliği ve Norveç’ten toplam 51 bankanın büyük bir reseyona karşı ayakta kalıp kalamayacağı belirlenecek. Stress testleri sonuçları dünyanın lisanslı en eski bankası olan Monte dei Paschi di Siena başta olmak üzere tüm İtalyan bankalarını memnun etmeyeceğe benziyor. Bloomberg verilerine göre çoğunluğu bankalardan oluşan 100’den fazla Avrupalı finans kuruluşunun sermaye açığı 30 Haziran itibariyle yaklaşık 1.2 trilyon euro (1.3 trilyon dolar)seviyesine çıktı. 2009 küresel finans krizinden bu yana bir türlü istenilen seviyelere gerilemeyen sermaye açığı geçtiğimiz ay Brexit kararından sonra hızla büyüdü.

catsbbfbfbfbfbfbfbfbfbfb.jpg

Lozan’daki Risk Yönetimi Merkezi tarafından hazırlanan analize göre, BNP Paribas, Deutsche Bank, Barclays, Credit Agricole Group ve Societe Generale en fazla sermaye açığı verecek bankalar olabileceği tahmin ediliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir