Avrupa bankalarını stres bastı

Avrupa bankaları için yeni stres testinin 2011 yılında yapılması planlanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PARİS - Avrupa bankaları için yeni stres testinin 2011 yılında yapılması planlanıyor.

Avrupa Birliği İç Piyasa Genel Müdürü Jonathan Faull yaptığı açıklamada, Avrupa bankaları için yeni bir dizi stres testinin daha zorlu kriterlerle 2011 yılında yapılmasının öngörüldüğünü belirterek, "Stres testine yeniden başlamak gerekecek. Başkaları da olacak ve gerçekten daha zorlu bir test bekleyebilirsiniz" dedi.

İç pazardan sorumlu AB Komisyonu Üyesi Michel Barnier'in sözcüsü, stres testlerinin daha düzenli hale gelmesini istediklerini ifade ederek, yıllık bazda yapılmasının planlandığını kaydetti.

Sözcü, Avrupa Banka Denetimcileri Komitesi (CEBS) ile birlikte yeni bir metodoloji üzerinde çalıştıklarını belirterek, konuya ilişkin daha fazla bilgi vermek için erken olduğunu söyledi.

Stres testleri, çeşitli kriz senaryolarına karşı banka bilançolarının gücünü değerlendirmek üzere yapılıyor.

Avrupa'daki 81 banka için geçen Temmuzda stres testi uygulanmış, 5 İspanyol, 1 Alman ve 1 Yunan bankasının testlerde başarısız olduğu ve bu nedenle finansal durumlarının güçlendirilmesi gerektiği ortaya çıkmıştı.

Son olarak stres testlerinden başarıyla geçen Allied Irish Banks et Bank of Ireland bankalarında yaşanan kriz ve İrlanda hükümetinin Avrupa Birliği'nden yardım talebinde bulunmasıyla birlikte Temmuz ayında yapılan stres testinin başarısına ilişkin eleştiriler artıyor.

İrlanda bankası Anglo Irish Bank ise söz konusu teste tabi tutulmamıştı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir