Avrupa Komisyonu'ndan Bulgaristan'a uyarı

Komisyon, SAPRD programındaki toplam finansmanın alınabilmesi için Bulgar Hükümeti'nin bir eylem planı uygulamasını istedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SOFYA - İSPA, PHARE ve SAPARD fonlarından Bulgaristan'a yaptığı finansmanını kesen Avrupa Komisyonu (AK), 23 Temmuz'da açıklayacağı yeni gözetim raporu öncesi ülkeyi son bir kez daha uyarda bulundu.

Avrupa finansal fonlarının değerlendirmesinden sorumlu Başbakan Yardımcısı Meglena Plugçieva'ya bir uyarı mektubu yollayan Avrupa Komisyonu, Bulgaristan'daki tarım sektörüne yönelik SAPRD programından bloke edilen 500 milyon euroluk toplam finansmanını alınabilmesi için Bulgar Hükümeti'nin bir eylem planı uygulamasını istedi.

Avrupa Parlamentosu'ndaki Bulgar milletvekillerinden Petya Stavreva, SAPARD programı ödemelerinin ekim ayına kadar dondurulduğunu, bu sorunun eylülde yeniden gözden geçirileceğini bildirdi. Stavreva, AK'nin Bulgar Hükümeti'nden 31 Temmuz'a kadar eylem planını bildirmesini beklediğini, ancak hükümetin hazırlık çalışmalarının yavaş ilerlediklerini belirtirken, eylem planını ise eylülde yürürlüğe girmesi istendiğini açıkladı.

Mektubunda, Avrupa Sahtecilikle Mücadele Ofisi'nin (OLAF) 9 Temmuz'da açıkladığı bir raporunda ülkenin Avrupa fonlarından gelen paralarla geniş kapsamlı yolsuzlukların yapıldığını anımsatan Avrupa Komisyonu bu nedenle Bulgaristan hükümetinden yolsuzluklara son verilmesi için acilen bir eylem planı uygulamasını istedi.

Bu arada Bulgar Ulusal Televizyonu (BNT), 23 Temmuz-da açıklanacak ve son derece ağır eleştiri içerecek gözetim raporunun adalet sistemi, içişleri bakanlığının çalışmaları ile Avrupa finansman fonlarının değerlendirmesi olmak üzer üç bölümden oluşacağını duyurdu.

Avrupa Komisyonu bugüne kadar PHARE programından 610 milyon, SAPARD programından 100 milyon ile İSPA programından 114 milyon euroluk finansmanını dondurmuş bulunuyor.