Avrupa'da perakende satışlar arttı

Euro Bölgesi'nde bu yılın mart ayında mevsimsellikten arındırılmış perakende satışlar, geçen yılın mart ayına göre yüzde 0.9 ve AB'de ise yüzde 1.6 arttı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

FRANKFRUT - Euro Bölgesi'nde bu yılın mart ayında mevsimsellikten arındırılmış perakende satışlar, geçen yılın mart ayına göre yüzde 0.9 ve Avrupa Birliği'nde (AB) ise yüzde 1.6 artış gösterdi. 

Avrupa İstatistik Ofisi'nin (Eurostat) açıkladığı verilere göre 18 üyeli Euro Bölgesi'nde 2014 yılı mart ayında geçen yılın mart ayına kıyasla mevsimsellikten arındırılmış perakende satışlar yüzde 0.9 ve 28 üyeli AB'de ise yüzde 1.6 artış gösterdi. Bölge de beklenti yüzde 1 seviyesindeydi. 

Bu yılın mart ayı ile şubat ayı kıyaslandığında ise perakende satışlar hem Euro Bölgesi'nde hem de AB'de yüzde 0,3 oranında beklentilerin üzerinde artış kaydetti. Söz konusu oran, şubat ayında Euro Bölgesi'nde yüzde 0,1, AB'de de yüzde 0,3 artmıştı. 

Euro Bölgesi'nde, perakende satışlarda aylık bazdaki artışı yüzde 1.3 oranında artan gıda, içki ve tütün sektörü, yüzde 0.3 azalan gıda dışı sektör ve yüzde 1 artış gösteren otomobil yakıtı sektörleri tetikledi. AB'de ise söz konusu dönemdeki artışta yüzde 1 artan otomobil yakıtı sektörü, yüzde 0.7 artan gıda, içki ve tütün sektörü ve yüzde 0.1 azalan gıda dışı sektörler etkili oldu. 

Aylık bazda toplam perakende satışını en fazla artıran ülke yüzde 2.8'le Estonya ve Letonya olurken, bunu yüzde 2.3'le Fransa ve yüzde 2.2 ile de Romanya izledi. Söz konusu oranda en fazla düşüş ise yüzde 1.7 oranıyla Portekiz, yüzde 0.9'la Avusturya ve yüzde 0.7 oranlarıyla Almanya, İrlanda ve Slovenya'da gerçekleşti. 

Yıllık bazda en fazla artış Romanya'da oldu 

Yıllık bazda ele alındığında Euro Bölgesi'nde ve AB'de aylık bazda perakende satışları artıran etkenler yıllık bazdaki artışları da etkiledi. 

Perakende satışlarda yıllık bazda en fazla paya sahip olan ülke yüzde 13.4'lük oranla Romanya oldu. Bunu yüzde 12.1'le Lüksemburg ve yüzde 8.4 ile de Macaristan izledi.  

Perakende satışlarda söz konusu dönemde en fazla düşüş ise yüzde 2'lik oranla Malta'da belirlendi. Bunu, yüzde 1.3'le Finlandiya, yüzde 1.1 oranıyla Slovenya ve yüzde 0.6 ile de İspanya takip etti.  

Bu konularda ilginizi çekebilir