Avrupa'da perakende satışlar hız kesti

Euro Bölgesinde ve AB'de bu yılın temmuz ayında perakende satışlar, bir önceki aya göre beklentiler paralelinde yüzde 0,4 azaldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

FRANKFRUT  - Euro Bölgesinde ve Avrupa Birliği'nde (AB) bu yılın temmuz ayında perakende satışlar, bir önceki aya göre yüzde 0,4 azaldı. 

Avrupa İstatistik Ofisi'nin (Eurostat) açıkladığı verilere göre, 18 üyeli Euro bölgesi ve 28 üyeli AB'de temmuz ayında mevsimsellikten arındırılmış perakende satışlar haziran ayına göre yüzde 0,4 geriledi. Euro Bölgesinde aylık beklenti yüzde 0,4 azalış, yıllık beklenti ise yüzde 0,9 artış olması yönündeydi. 

Perakende satışlar böylece bu ay, son 5 ay içinde ilk kez azaldı. Söz konusu oran geçen ay her iki bölgede de yüzde 0,3 artmıştı.  

Perakende satış hacminde yıllık bazda ise artış görüldü. Avro bölgesinde geçen yılın temmuz ayına kıyasla perakende satış endeksi yüzde 0,8, AB'de ise yüzde 1 yükseldi. 

Euro bölgesinde perakende satışlarda aylık azalışı gıda, içki, tütün ve gıda dışı sektörler tetiklerken, otomobil yakıtı sektörü yüzde 0,5 artış kaydetti. AB'de ise söz konusu dönemdeki azalışa en fazla gıda, içki ve tütün sektörü etki etti. Bu sektörleri gıda dışı sektörler ve otomobil yakıtı sektörü izledi. 

Aylık bazda toplam perakende satışında en fazla düşüş görülen ülke yüzde 1,5 ile Avusturya olurken, bu ülkeyi yüzde 1,4 azalış ile Avrupa'nın lokomotif ülkesi Almanya ve yüzde 1,3'lük azalışla İsveç takip etti. 

Perakende satışlarda aylık en fazla artış görülen ülkeler ise yüzde 2,6 ile Portekiz ve yüzde 2,2 ile Letonya oldu.   

En fazla yıllık artış Lüksemburg'da kaydedildi 

Euro bölgesinde ve AB'de perakende satışlardaki yıllık artışta ise gıda dışı sektör etkili oldu. Otomobil yakıtı ve gıda, içki, tütün sektörü ise aşağı yönlü etki yaptı. 

Perakende satışlarda yıllık bazda en fazla artış ise yüzde 14,1 ile Lüksemburg'da görüldü. Bu ülkeyi yüzde 9,2 ile Estonya ve yüzde 6,3 ile Romanya izledi. 

Perakende satışlarda söz konusu dönemde en fazla düşüş ise yüzde 2,5 ile Malta'da ölçüldü. Malta'yı, yüzde 1,1 ile Polonya ve yüzde 1 ile Belçika ve Avusturya takip etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir