Avrupa'da sanayi üretimi beklentileri aştı

Euro Bölgesi'nde sanayi üretimi, temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 0,6, yıllık bazda ise yüzde 1,9 yükselerek beklentilerin üzerinde artış kaydetti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Euro Bölgesi'nde sanayi üretimi bu yılın temmuz ayında beklentileri aşarak bir önceki aya göre yüzde 0,6, yılık bazda da yüzde 1,9 arttı.   

Avrupa İstatistik Ofisi'nin (Eurostat) açıkladığı verilere göre, 19 üyeli Euro Bölgesi'nde mevsimsellikten arındırılmış sanayi üretimi temmuz ayında haziran ayına göre yüzde 0,6, yıllık bazda ise yüzde 1,9 yükseldi. 

Piyasa beklentisi ise Euro Bölgesi'nde sanayi üretiminin aylık yüzde 0,2 ve yıllık yüzde 0,5 artması yönündeydi. Böylece sanayi üretimi verisi aylık ve yıllık beklentinin üzerinde gerçekleşti.  

28 üyeli Avrupa Birliği'nde (AB) ise sanayi üretimi, aylık bazda yüzde 0,3, yıllık bazda da yüzde 1,8 arttı.  

Sanayi üretimindeki artışa en fazla katkıyı enerji üretimi yaptı  

Euro Bölgesi'nde sanayi üretiminin bir önceki aya kıyasla yükselmesinde enerji üretiminin yüzde 3, sermaye malı üretiminin yüzde 1,4 ve dayanıklı tüketim malları üretiminin de yüzde 1,3 artış kaydetmesi etkili olurken, ara malı üretimi ve dayanıksız tüketim malları üretimi yüzde 0,6 geriledi. 

AB'de ise sanayi üretimindeki artış enerji üretiminin yüzde 2,1, sermaye malı üretiminin yüzde 0,7 ve tüketici malları üretiminin de yüzde 0,6 artmasından kaynaklandı. Birlik'te ara malı üretimi yüzde 0,6 ve dayanıksız tüketim malları üretimi ise yüzde 0,2 azaldı. 

Aylık ve yıllık en fazla artış İrlanda'da 

 AB ülkeleri içinde sanayi üretiminde aylık bazda en fazla artış yüzde 7,2 ile İrlanda'da gerçekleşirken, en fazla azalış da yüzde 4,6 ile Danimarka'da ölçüldü.  

Euro Bölgesi'nde yıllık bazdaki sanayi üretiminin artışına en fazla olumlu etkiyi yüzde 5,1'le enerji üretimi yaptı. Dayanıklı tüketim malları üretimi yüzde 2,6, sermaye malı üretimi yüzde 2,2, dayanıksız tüketim malları üretimi yüzde 1,7 ve ara malı üretimi de yüzde 0,5 yükseldi.  

AB'de sanayi üretimindeki yıllık artış ise enerji üretiminin yüzde 4,8, tüketici malları üretiminin yüzde 3, sermaye malı üretiminin yüzde 1,8, dayanıksız tüketici malları üretiminin yüzde 1,3 ve ara malı üretiminin de yüzde 0,8 yükselmesinden kaynaklandı. 

Yıllık bazda AB üyesi ülkeler içinde sanayi üretiminin en fazla yükseldiği ülke yüzde 17,9 ile İrlanda, en fazla azaldığı ülke ise yüzde 5,9'la Estonya olarak belirlendi.  

Bu konularda ilginizi çekebilir