”Avrupa'nın bütçe birliğine ihtiyacı var”

AMB Başkanı Trichet, Euro Bölgesi hükümetlerinin kamu finansmanlarını denetlemek için "bütçe birliğine" ihtiyacı olduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PARİS - Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Jean-Claude Trichet, Avrupa'daki borç krizlerine yanıt olarak Euro Bölgesi hükümetlerinin kamu finansmanlarını denetlemek için Avrupa'nın "bütçe birliğine" ihtiyacı olduğunu belirtti.

Trichet, Fransa'da yayımlanan Le Monde gazetesine verdiği demeçte, mevcut Avrupa anlaşmalarının, hükümetlerin kamu finansmanlarının "kontrol ve denetimine" izin vereceğini belirtti.

AMB Başkanı Trichet, "Bütçe politikalarının denetimi, Euro Bölgesi ekonomilerinin rekabet edebilirliği ve yapısal reformlar radikal biçimde düzeltilmeli. Biz parasal bir birliğiz. Şimdi, kamu finans politikasının uygulanmasının kontrolü ve denetimi açısından bütçe birliğine ihtiyacımız var" dedi.

AB ekonomilerinin nasıl performans gösterdiğini izlemek ve AB gözetiminin daha da ileri gitmesi planlarını desteklediğini kaydeden Trichet, özellikle Fransa'da olmak üzere bu plana yönelik eleştiriyi anlamadığını ifade etti.

Bu arada Trichet, Güney Kore Merkez Bankasının düzenlediği konferansta video bağlantısıyla yaptığı konuşmada, gelişmekte olan ülkelerin küresel resesyondan ciddi biçimde etkilendiğini, ancak bu ülkelerin dünya ekonomisinin güçlenmesinin kaynağı olarak kaldığını belirtti. Trichet, Bu yüzden, krizin bu ülkelerin artan ekonomik öneminin daha iyi tanımasına yol açması ve küresel yönetimle tam bütünleşmeye ihtiyacı olduğu sürpriz değil" dedi.

Trichet, "uluslararası toplumun G-20'yi uluslararası ekonomik işbirliğinde asıl forum olarak tanımladığını" da kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir