Avrupa’yla rekabet edecek güçte Türk matbaaları var

Dünya matbaacılık devi Heidelberg'in Türkiye Genel Müdürü Faruk Ekinci, Türkiye’de Avrupa’daki matbaalarla rekabet edecek kalitede matbaaların olduğunu belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HİLAL SARI-HEIDELBERG

Türkiye matbaacılık sektöründe faaliyet gösteren binlerce baskı makinesinin üreticisi olan Heidelberg, geçtiğimiz hafta Almanya’nın ismini verdiği kenti Heidelberg’te yapmış olduğu uluslararası etkinlikte yüz yılı aşkın bir süredir kullandığı kurumsal kimliğini ve logosunu sektördeki dinamizm ve müşteri ihtiyaçlarına göre yeniledi. Şirketin küresel CEO’su Gerold Linzbach “Heidelberg’i geleceğe hazır hale getirdik. Bu organizasyonel değişimle Heidelberg gelecekte sürdürülebilir karlı bir büyümenin tadını çıkartacak” diye konuştu. 

Türkiye’de yüzde 100 yabancı sermaye yatırımı olan ve bu anlamda matbaa makineleri sektöründe bir tek olan Heidelberg, baskı makinelerinde küresel pazarın yüzde 53’üne hakim ve Türkiye Genel Müdürü Faruk Ekinci (üstte) bu oranın Türkiye’de de yakın bir seviyede olduğunu belirtiyor. Yıllık 30 milyon euro cirosu ve 2015 ciro hedefi bulunan Heidelberg Türkiye, dünya devinin en fazla önem verdiği yükselen pazarlardan biri. Şirketin 2014-2015 yılı küresel satış rakamı ise 2.33 milyar euro. 

Türkiye dünyanın ambalajını üretecek 

“Diğer ülkelerle kıyasladığımızla makine satışları TR ve Avusturya’yla yakın. 80 milyon nüfus için basılı ürün hacmine baktığımızda Almanya pazarının onda birindeyiz” diye konuşan Faruk Ekinci, pazarın henüz tam doymadığını fakat Türkiye’nin belirli bir süreci yaşamadan off - setten dijitale geçiş yaptığını belirtti. Türkiye gelişen bir pazar. Yabancıların ciddi anlamda odak noktasında olan bir pazar, özellikle ambalaj konusunda böyle. Sektörün en büyük oyuncularına baktığınızda ya Türkiye’de yatırım yapmış ya da yapma planı içinde olduğunu görüyorsunuz. Gıda, sigara, kozmetik, özel uygulamalı, katma değerli ürünlerin ambalajı tarafında yabancı matbaa yatırımcılarının Türkiye’den orta ve uzun vadede ciddi bir beklentisi var. Dolayısıyla Türkiye’de büyümemiz devam ediyor olacak. 

Mayr-Melnhof Packaging, Rondo Ganahl gibi matbaa şirketlerinin bunlardan olduğunu ve Heidelberg Baskı Makineleri olarak bu devlere hizmet veren konumunda olduklarını belirten Ekinci, dijital baskının off fset baskının yerini alamayacak olduğunu ama özel uygulamalardaki esnekliği sebebiyle olmazsa olmaz olduğunu belirterek ‘Dijitali sektör tamamlayıcı bir ürün olarak görüyor, fakat dijitalin maliyeti hala off set kadar düşük değil” diye konuştu. 

Sektörün know-how ve verimliliğini yükseltiyor 

Almanya’nın kara ormanları bölgesindeki Heidelberg kentine de adını veren şirket, Print Media Academy’deki demo merkezinin açılışında olduğu gibi, Türkiye’deki ve tüm dünyadaki müşterilerinin eğitimlerini ve deneyimlerini artırmak için, sektörün genel know-how’ını yükseltmeye yarayan gezi etkinlikleri düzenliyor. Rusya, Türkiye, İtalya, Arjantin, Çek Cumhuriyeti gibi farklı ülkelerden katılımın gerçekleştiği etkinlikte DÜNYA gazetesinin sorularını yanıtlayan Türkiye Genel Müdürü Faruk Ekinci, işletme eğitimi ve özel makine eğitimleriyle matbaaların verimliliğini artırmayı da hedeflediklerini belirterek işin en önemli kısmının makinenin satışından sonra geldiğini ve Heidelberg makineleri kullanan matbaalara yatırımın devamlı devam ettiğini ve Türkiye’de Avrupa’daki matbaalarla rekabet edecek kalitede matbaaların olduğunu vurguluyor. 

Rusya’yı yaptırımlar vurdu, Türkiye parlak nokta 

Rusya’daki siyasi sıkıntılardan sonra ekonomik yaptırımların şirketin Rusya ile olan ticaretini bir nebze etkilemiş olduğunu vurgulayan Ekinci, Türkiye ve Güney Amerika ülkelerinin Heidelberg’in en parlak gelişmekte olan pazarları olduğunu belirtti. Asya Pasifik pazarının da göz ardı edilemeyecek büyüklükte olduğunu belirten Ekinci, “Çinlileri göz ardı etmemek lazım. Bizim Çin’de de fabrikamız mevcut. 16 fabrika Almanya’da ama Shangay’da yerel pazara hizmet vermekte olan bir fabrikamız var” diye konuştu.

Teknoloji geliştikçe ara eleman ihtiyacı artıyor

Fiyatları 500 bin eurodan 6 milyon euroya varana kadar değişen dev baskı makineleri, teknolojik gelişmeler sayesinde enerji verimliliği, zaman, sarf malzeme tasarrufu gibi özellikler kazanıyor ve eskiden beş makine ile yapılan iş şimdi sadece bir operatör ve bir makine ile gerçekleştirilebiliyor. Print Media Academy demo merkezinde matbaa yöneticilerine eğitimleri verilen makinelerin başındaki operatörler konusunda ise Faruk Ekinci “Türkiye için teknik donanımlı ve temel matbaacılık eğitimi almış olan ara elemana ihtiyaç var. Bu konuda birkaç meslek lisesi olsa da, Heidelberg makinelerini kullanan sektör oyuncularının bu konuda sıkıntıları olduğunu belirtmek istiyorum” diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir