Avustralya'da işsizlik 10 yılın zirvesinde

Avustralya'da işsizlik oranı 10 yılın en yüksek düzeyine tırmanarak, traderların faiz artışı beklentilerini azalttı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SİDNEY- Avustralya'da işsizlik oranı Ocak'ta 10 yılın en yüksek düzeyine tırmanarak traderların faiz artırım beklentilerini azalttı ve Avustralya dolarının 3 haftanın en sert düşüşünü kaydetmesine neden oldu.

Sidney'deki istatistik ofisinin verilerine göre işsizlik oranı yüzde 5.8'den yüzde 6'ya çıktı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini işsizlik oranının yüzde 5.9 oranında gerçekleşeceği yönündeydi. İşi olan insanların sayısı 3,700 azaldı.

Uluslararası otomobil üreticileri Toyota Motor Corp., General Motors Co. ve Ford Motor Co., Avustralya'daki yüksek üretim maliyeti ve güçlü para biriminin rekabetliliklerini azaltmasından ötürü Avustralya'daki fabrikalarını kapayacaklarını ve istihdam kesintisi yapacaklarını duyurdu. Avustralya Merkez Bankası 2011'in sonundan Ağustos'a kadar geçen sürede, maden dışındaki sektörleri desteklemek ve para birimindeki değerlenmeyi azaltmak için toplamda 225 baz puanlık faiz indirimi yaparak, faizi yüzde 2.5'e düşürdü.

Avustralya'da istihdam piyasasının zayıf olduğunu söyleyen Moody's Analytics'in ekonomistlerinden Katrina Ell, "Şirketler gelecekteki şartlardan emin değil ve istihdam kesintisine gidiyor" dedi. 

Avustralya doları Sidney saati ile 12:07 itibariyle 90.26 ABD centinden 89.40 cente geriledi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir