Babacan Kırgızistan'da Türk işadamlarıyla buluştu

Dışişleri Bakanı, krizin dalga dalga dünyanın dört bir tarafına yayıldığına işaret ederek, bunun sürpriz bir gelişme olmadığını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

BİŞKEK - Resmi ziyaret için Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te bulunan Dışişleri Bakanı Ali Babacan, bu ülkede faaliyet gösteren Türk iş adamlarıyla kahvaltıda buluştu.

Babacan, burada yaptığı konuşmada, dış ziyaretlerinde iş adamlarıyla görüşmelere büyük önem verdiğini söyledi. Türkiye-Kırgızistan ilişkilerinin çok özel olduğunu vurgulayan Babacan, tarihi köklere dikkati çekerek, ortak bir zemin üzerinde oluşan ilişkilerin çok güzel geliştiğini kaydetti.

Türkiye'nin resmi istatistik verilerine göre iki ülke arasındaki ticaret hacminin 200 milyon doların üzerinde olduğunu, ancak pek çok ülkeyle olduğu gibi bu rakamların gerçeği yansıtmadığını kaydeden Babacan, "bunun çok ötesinde bir ticaretin yapıldığının farkında olduğunu" ifade etti.

"Krizin yayılması sürpriz değil"

Babacan, küresel krizin dalga dalga dünyanın dört bir tarafına yayıldığına işaret ederek, bunun sürpriz bir gelişme olmadığını söyledi.

Dünya ekonomisinde 2002 yılından bu yana sürekli gelişmelerin olduğunu ve dengesizliklerin oluştuğunu belirten Babacan, ekonomide oluşan dengesizliklerin bir noktadan sonra dengeye kavuşması için hareketlenmeler başladığını, ancak bunların ani veya peyderpey olacağını kimsenin kestiremediğini dile getirdi.

Babacan, dünyayı etkileyen krizin boyutlarının hala ölçülemediğine, ne kadar daha süreceğinin belli olmadığına işaret etti.

Bu çerçevede iş adamlarını bu dönemde çok dikkatli olmaları yönünde uyaran Babacan, risk değerlendirmelerinde en kötü sonuçlara karşı herkesin hazırlıklı olması gereğini dile getirdi. Babacan, ekonomik krizin beraberinde farklı iş sahalarını da oluşturabileceğini belirterek, iş adamlarına farklı sektörlere yönelmeleri ve "fırsat pencerelerine bakmaları" tavsiyesinde bulundu.

En uygun maliyette enerji üretimi

Konuşmasında enerjinin önemine de değinen Babacan, enerjinin güvenilir bir şekilde en uygun maliyette üretilmesi, iletilmesi ve tedarik edilmesi gerektiğini belirtti. Babacan, Türkiye'de dönem dönem elektrik kesintilerinin yaşandığını, enerji sektörüne ciddi yatırımların yapılmasından sonra bu tür sorunların aşıldığını anımsattı.

Babacan, önümüzdeki yıllarda enerji konusunun Türkiye için önemli olacağını kaydederken, bugün gerekli adımlar atılmadığı takdirde dünyadaki enerji sorununun Türkiye'de de görülebileceğine dikkati çekti.

Enerji sektörüne mutlaka özel sektörün girmesi gerektiğini ifade eden Babacan, "Her ülkenin enerji piyasasının, mutlaka rekabete dayalı, rekabet ortamının verdiği verimliliği daha uygun maliyetli bir yapıya doğru ilerlemesi lazım. Ancak gelişen ülkelerde bu her zaman mümkün olmayabiliyor. Özel sektör o cesareti bulup, o güven ortamını oluşturup, bu yatırımları yapmayabilir. O zaman işte devlet yatırımları da ön plan çıkıyor" dedi.

İş adamlarının rolü

Babacan, Kırgızistan'da farklı sektörlerde çalışan iş adamlarının, iki ülke arasında çok önemli, güvenilir köprü ve bağların oluşmasına vesile olduğunu söyledi.

Babacan, Türk iş adamlarına, birlik, beraberlik ve dayanışma içinde, belli ilkeler çerçevesinde hareket etmelerini tavsiye ederek, "Birbirinizi başarıya ve iyiye doğru teşvik edin. Problemleri dile getirirken, birlik ve beraberlik içinde hareket etmeniz sizi daha güçlü kılacaktır" dedi.