BAKK, Anadolulu KOBİ'ye destek olacak

43 ili kapsayan program sayesinde KOBİ'lere 25 bin ila 500 bin euro arasında destek verilecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GAZİANTEP – Türkiye'de bölgesel gelişmişlik farkını azaltmak amacıyla ekonominin lokomotifi olan mikro, küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin finansmana erişimini kolaylaştırmayı hedefleyen "Büyüyen Anadolu'ya Kredi Kolaylıkları (BAKK)" programı başlatıldı.

Avrupa Yatırım Bankası Grubu'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Avrupa Yatırım Bankası Grubu tarafından, Kredi Garanti Fonu ve aracı bankalar Akbank, Denizbank, Halkbank, Vakıfbank ve Yapı Kredi ortaklığıyla yürütülen BAKK programına ilişkin bilgilendirme toplantılarının ilki, 22 Haziran'da Gaziantep Ticaret Odası'nda yapılacak.

KOBİ'ler ve mikro işletmelerin katılımıyla gerçekleşecek tanıtım toplantısının ardından katılımcılar, Kredi Garanti Fonu ve beş aracı bankanın temsilcileriyle birebir görüşme imkanına kavuşacak.

Avrupa Yatırım Bankası Grubu'nun, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ve Avrupa Komisyonu ile yakın işbirliği içinde geliştirdiği BAKK programından faydalanacak hedef kitle Türkiye'nin az gelişmiş bölgelerinde bulunan 43 ilde faaliyet gösteren KOBİ ve mikro işletmeleri kapsıyor. Türkiye'deki KOBİ'lerin yüzde 25'ine ev sahipliği yapan bu bölge kredi hacminin yalnızca yüzde 10'undan faydalanabiliyor.

Toplamda 500 milyon Euronun üzerinde bir kredi hacmi yaratılacak "Büyüyen Anadolu'ya Kredi Kolaylıkları" programı kapsamında, mikro işletmeler 25 bin Euro ve KOBİ'Ler 500 bin Euroya kadar destek alabilecek.

43 ili kapsayacak

BAKK, Avrupa Yatırım Bankası Grubu tarafından Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Avrupa Birliği Komisyonu ve Türkiye Delegasyonu ve Merkezi Finans ve İhale Birimi ile yakın işbirliği içinde geliştirilen bir program. Program Mayıs 2010 tarihinde Merkezi Finans ve İhale Birimi ile Avrupa Yatırım Fonu arasında imzalanan anlaşması ile uygulamaya konuldu.

BAKK'ın hedef bölgesi şu 43 ili kapsıyor:

"Erzurum, Erzincan, Bayburt, Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan,  Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli, Van, Muş, Bitlis, Hakkari, Gaziantep, Adıyaman, Kilis, Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Batman, Şırnak, Siirt, Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye, Kayseri, Sivas, Yozgat, Kastamonu, Çankırı, Sinop, Samsun, Tokat, Çorum, Amasya, Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin, Gümüşhane."

BAKK programı, 'mikro krediler için garanti, KOBİ'ler için garanti, kapasite artırma ve tanıtım' bileşenlerinden oluşuyor.

Mikro krediler için garanti

Avrupa Yatırım Fonu'nun Kredi Garanti Fonu'na sağladığı 5 milyon Euroluk kontr-garanti ile Kredi Garanti Fonu, bölgede faaliyet gösteren mikro işletmelerin işletme ve yatırım sermayesi ihtiyaçları için yapacakları kredi başvurularına teminat sağlayacak. Bu şekilde mikro işletmeler için toplam 37,5 milyon Euroluk kredi hacmi yaratılması bekleniyor.

KOBİ'ler için garanti

Avrupa Yatırım Fonu'nun Akbank, Denizbank, Halkbank, Vakıfbank ve Yapı Kredi'ye sağladığı toplam 25 milyon Euroluk garanti ile bölgede faaliyet gösteren KOBİ'lerin işletme ve yatırım sermayesi ihtiyaçları için yapacakları kredi başvurularına teminat sağlanacak. Aynı bankalar, Avrupa Yatırım Bankası'ndan toplam 250 milyon Euro kredi temin etmekte. Bankaların da sağladığı toplam 250 milyon Euro kaynak ile bölgedeki KOBİ'ler için 500 milyon Euro kredi hacmi yaratılmış olacak.

Kapasite artırma ve tanıtım

Program, BAKK'ın uygulamasında kilit görev alacak olan kuruluşlarda gerekli beceri ve yetkinliklerin kazanılabilmesini de amaçlıyor. Bunlar beş aracı banka ile Kredi Garanti Fonu çalışanları olacak. Programın bölgedeki mikro işletmeler ve KOBİ'ler arasında bilinirliğini artırmak için de bir tanıtım bütçesi ayrıldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir