Baraj krizi komite ile çözülecek

Mısır Cumhurbaşkanı Mursi, Hedasi Cadib (Rönesans) Barajı kriziyle yakından ilgilenmek üzere milli bir komite oluşturulmasını istedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kahire - Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin, Etiyopya'nın inşa etmeyi planladığı Hedasi Cadib (Rönesans) Barajı kriziyle yakından ilgilenmek üzere milli bir komite oluşturulması talebinde bulunduğu bildirildi.

Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Bakanlar Kurulu ile toplantı yapan Mursi'nin Hedasi Cadib Barajı kriziyle yakından ilgilenmek üzere milli bir komite oluşturulmasını talep ettiği ancak komitenin oluşturulma tarihine ilişkin beyanatta bulunmadığı belirtildi.

"Mısır, Nil sularındaki payından vazgeçmeyecek" denilen açıklamada, Mursi'nin, Dışişleri Bakanı Muhammed Kamil Amr ve Sulama Bakanı Muhammed Bahaeddin'i Etiyopya yetkilileriyle müzakereleri sürdürmek üzere görevlendirdiği ifade edildi.

Açıklamada, baraj hakkındaki mevcut bilgilerin Mısır'ın su payına muhtemel etkilerinin değerlendirilmesi için yeterli olmadığı, bu nedenle müzakerelerin sürdürülmesi gerektiği kaydedildi.

Mısır, iki ülke arasında ortaya çıkan gerginliğin değerlendirilmesi için Etiyopya, Mısır ve Sudan'ın oluşturduğu üçlü komisyonun raporunu yetersiz bulmuştu.

Mısır ile Sudan arasında 8 Kasım 1959'da "Nil Sularının Tam Kullanımı Anlaşması" imzalanmış ve nehrin suları iki ülkece paylaşılmıştı. Anlaşmayla yukarı kıyıdaşların kullanımlarına karşı ortak mücadele kararı da verilmişti. Güneyden kuzeye akan Beyaz Nil, Mavi Nil ve Atbera Nehri olmak üzere 3 ana kolu bulunan Nil, 6 bin 825 kilometre ile dünyanın en uzun nehri unvanını taşıyor.

Nil Nehri havzası 2,9 milyon kilometrekarelik alanıyla Afrika kıtasının yüzde 10'una oluşturuyor. Havza ülkelerini Mısır, Sudan, Etiyopya, Eritre, Kenya, Ruanda, Brundi, Tanzanya, Uganda ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti oluşturuyor.

 Hedasi Cadib (Rönesans), Nil'in, Mavi Nil  kolundaki dört barajdan biri olacak. Nil Nehri'nin yıllık 84 milyar metreküp olan su kapasitesinin 55 milyar metreküplük kısmı Mısır tarafından kullanılıyor. Sudan ise 18,5 milyar metreküp ile kaynaktan en fazla yararlanan ikinci ülke konumunda.