Barış yolunda kritik bir ilk adım

ABD Başkanı Obama, Güney Sudan'da tarafların çatışmaların durdurulmasını öngören anlaşmayı imzalamasını değerlendirirken, "Anlaşma, kalıcı bir barışın inşası yolunda kritik bir ilk adım" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD Başkanı Barack Obama, Güney Sudan'da tarafların çatışmaların durdurulmasını öngören anlaşmayı imzalamasından duyduğu memnuniyeti ifade ederek, bunun kalıcı bir barışın inşası yolunda kritik bir ilk adımı oluşturduğunu belirtti.

Obama, Güney Sudan'daki krizin çözümü için Etiyopya'da taraflar arasında sürdürülen müzakereler kapsamında çatışmaların durdurulmasını öngören anlaşmanın imzalanması konusunda yazılı açıklama yaptı.

"Güney Sudan'da çatışmaların durdurulması yönünde bir anlaşmanın imzalamasından memnuniyet duyuyorum. Bu (anlaşma), kalıcı bir barışı inşa etme yolunda kritik bir ilk adım" değerlendirmesinde bulunan Obama, şimdi Güney Sudanlı liderlerin anlaşmayı tam olarak ve derhal uygulamaya geçirmeleri ve çatışmanın altında yatan nedenlere çözüm bulmak için kapsayıcı bir siyasi diyaloğu başlatmaları gerektiğini kaydetti.

Obama, halen Güney Sudan hükümeti tarafından tutulan siyasi tutukluların bu diyaloğa katılmalarının da kritik önem taşıdığını ve onların serbest bırakılmasını hızlandırmak için çalışmaya devam edeceklerini bildirdi.

ABD'nin Güney Sudan halkının bağımsızlık, barış ve refah arzularını uzun süredir desteklediğini kaydeden Obama, şunları ifade etti:

"Güney Sudan'ın liderleri, halklarının ve uluslararası camianın güvenini yeniden kazanmak için krizin barışçıl çözümüne olan sürekli bağlılıklarını göstermelidir. Halklarının yaşamları ve bu genç ülkenin geleceğinin yeni şiddet olayları tarafından daha fazla lekelenmemesi ve zulüm işleyenlerin hesap vermesini sağlama yönünde yükümlülükleri bulunmaktadır."

Bu konularda ilginizi çekebilir