Bekleyiş sürüyor

Göstericilerin verdiği süre dolmasına rağmen Mübarek istifa etmedi. Halk direnişi devam ediyor...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAHİRE - Mısır'da Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek aleyhine düzenlenen protesto gösterileri devam ediyor.

Tahrir Meydanı'nda dün toplanan bir milyondan fazla kişi Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in istifası için bekleyişini sürdürüyor. Göstericilerin verdiği süre dolmasına rağmen Mübarek henüz istifa etmedi. 

Mısır'ın başkenti Kahire'de Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in istifasını isteyen binlerce muhalif, Tahrir Meydanı'nda toplanarak dün cuma namazı kıldı.Namaz sırasında Müslüman ve Hristiyanlar, birlikte cuma vaazı dinledi ve gösterilerde ölenler için gıyabi cenaze namazı kıldı.Namazın ardından binlerce kişi hep bir ağızdan Mübarek aleyhine sloganları attı. Tahrir Meydanına yakınlarında bulunan Mübarek taraftarları ise muhaliflerin alanı doldurmasıyla birlikte geri çekilmek zorunda kaldı.

Mübarek: Bırakırsam kaos olur

Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ise gösteriler öncesi Amerikan ABC televizyon kanalında Christiane Amanpour'a açıklamalarda bulundu. Mübarek, açıklamada, yeterince cumhurbaşkanlığı yaptığını ve iktidarı şimdi bırakmak istediğini, ama ülkesini kaosun sarmasından korktuğundan bunu yapamadığını belirterek, Mısırlıların aralarında savaşmalarını görmek istemediğini kaydetti. 

Müslüman Kardeşler, diyalog istemiyor

Bu arada Mısır'daki Müslüman Kardeşler, hükümetin diyalog önerisini reddetti. Müslüman Kardeşler'in üyesi olan eski milletvekili Muhammed el Beltagi, 'Mübarek rejiminin bitmesinin ardından müzakereye

hazırız. Cumhurbaşkanlığına aday olmaya veya bir koalisyon hükümetinde görevlendirilmeye hevesli değiliz'' dedi.Müslüman Kardeşler'in lideri Muhammed Bedi, Cumhurbaşkanı Mübarek'in iktidardan gitmesinden sonra Cumhurbaşkanı Yardımcısı Süleyman ile diyaloğa hazır olduklarını bildirdi. Bedi, Katar'ın El Cezire televizyon kanalına, Mübarek rejimine karşı başlayan halk isyanından sonra ilk kez yaptığı

açıklamada, ayrıca geçiş dönemini idare edecek Cumhurbaşkanı Yardımcısı Süleyman'a tam yetki verilmesi çağrısı yaptı.Muhammed Bedi, "Bu haksız, yolsuzluğa bulaşmış tiranın iktidardan gidişinden sonra ülkede reformları yürütmek isteyen kim varsa onunla diyaloğa hazırız" dedi.

ABD temasları sürdürüyor

ABD yönetimi, Mısır yönetiminin önde gelen isimleriyle sürekli temas halinde kalarak, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek sonrasına ilişkin olası bir dizi senaryoyu görüşüyor.Bu senaryoların önde geleni ise, "Mübarek'in çekilerek, iktidarı ordunun da desteklediği bir geçici hükümete devretmesi." AP'nin haberine göre Obama yönetiminin adlarının açıklanmasını  istemeyen yetkilileri, Mübarek'in derhal istifası, askerlerin  desteklediği bir geçici hükümetin kurulması ve bu hükümete de  Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman'ın başkanlık etmesi  olasılığını, Mısırlı yetkililerle görüşmekte olduklarını belirtti.

Yaralanan Mısırlı gazeteci öldü

Öte yandan enformasyon bakanlığının bildirisine göre, Başbakan Şefik, göstericilerin Tahrir meydanını terk etmeleri için zorlanmayacağını söyledi.Başbakan Şefik, göstericilerin Tahrir meydanında kalmakta

özgür olduklarını ve hiçbir şiddet ve yıkıcı eyleme karışmamak koşuluyla, gösterilere katıldıkları için hiç kimsenin gözaltına alınmayacağını belirtti.Tahrir Meydanı'ndaki gösteri sırasında açılan ateş sonucu

yaralanan ve 4 gündür hastanede tedavi görmekte olan Mısırlı gazeteci Ahmed Muhammed Mahmud'un ise öldüğü açıklandı. Olaylarda ölen ilk gazeteci olan Mahmud'un, El Taavun adlı gazetenin muhabiri olduğu bildirildi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir