Berlusconi-Putin ”Güney Akım”ı konuştu

Putin, Fransız şirketi EDF'nin Güney Akım'a yüzde 25 oranında ortak olmak istediğini ve Proje'nin 2015'in ikinci yarısında tamamlanmış olacağını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ROMA- İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, Monza yakınlarında bulunan Lesmo beldesindeki özel ikametgahı Gernetto villasında ağırladığı Rusya Başbakanı Vladimir Putin'le düzenlediği ortak basın toplantısında Güney Akım (South Stream) doğal gaz boru hattı projesine de değinerek, "Güney akım doğalgaz boru hattı önemli bir proje. Boru hattının inşasına 2012'de başlanacak" dedi.

Putin ise Rusya'dan Gazprom ile İtalya'dan Eni şirketlerinin Güney Akım'a yüzde 10-20 civarında ortaklık için geçtiğimiz aylarda kendisine yeşil ışık yakmış oldukları Fransız şirketi EDF ile ilgili olarak, "Fransız şirketi EDF, Güney Akım'a yüzde 25 oranında ortak olmak istiyor. Güney Akım projesinde gecikme iddiaları doğru değil. Proje 2015'in ikinci yarısında tamamlanmış olacak" diye konuştu.

Berlusconi, Gazprom ve Eni'nin Güney Akım için yoğun bir çalışma içinde olduklarına değinerek, "Gazprom ve Eni'deki yetkililer, yakın vadede hızla yapılması gerekenlerin neler olduğunu belirlediler ve de projenin inşasının 2012'nin ilk yarısında başlamasını öngörüyorlar" dedi.

Güney Akım'ın İtalya'nın enerji güvenliği açısından da önemli olduğuna işaret eden Berlusconi, "Bu proje sayesinde, Bulgaristan, Romanya, İtalya gibi ülkelerin kendilerini karanlığın ya da soğuğun içinde bulmak gibi bir sorunları olmayacaktır. Geçmişte Rusya'dan gelen enerjinin kesintiye uğraması sorunu yaşanmıştı. Güney Akım, bu türden sorunlar yaşanmaması için bir güvence teşkil edecektir" diye konuştu.

Nükleer enerji işbirliği

İki liderin Lesmo'daki buluşmaları sırasında İtalya ve Rusya'nın enerji şirketlerinden Enel ve İnter Rao Ues arasında, nükleer enerji, yeni enerji tesislerinin inşası ve Rusya ve Doğu Avrupa ülkelerinde doğal gaz dağıtımı konularında işbirliği anlaşması da imzalandı.

Putin, basın toplantısında Rusya olarak İtalya'da nükleer enerji santrallarının inşası için her türlü yardıma hazır olduklarına değinerek, "Şirketlerimiz, İtalya'da nükleer santrallerin inşası için her türlü finansal ve teknolojik işbirliği katkısını sunabilecek durumdadır. Nükleer santral projelerinde İtalya'yla geniş bir işbirliğine hazırız" dedi.

Berlusconi ve Putin, ekonomik krizden olumsuz etkilenen iki ülke arasındaki ticarette yeniden canlanma belirtilerinin görülmeye başlandığına değinerek, "Ticaret hacmimizin en kısa sürede yine 2008'deki düzeylere çıkacağını umuyoruz" diye konuştular.

Berlusconi, Putin'in İtalya'ya yaptığı "yarı-resmi ziyaret" sırasında ağırladığı Villa Gernetto'da Liberal Düşünce Üniversitesi adı altında özel bir yüksek öğretim kurumu açacağına da değinerek, "Bu villa özel bir üniversiteye dönüşecek. Tüm dünyadan, önemli görevler yapmış şahsiyetleri buraya getirip, ders verdirmeyi planlıyoruz. Putin'e buraya öğrenci göndermesini, kendisinin de bu üniversitede ders veren ilk profesör olmasını talep ettim. Önerimi çok sıcak karşıladı. Teklifimi kabul edeceğini sanıyorum" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir