Bernanke, sıkılaştırmaya atıfta bulunmadı

Fed Başkanı, varlık alımlarını azaltmadan önce ekonominin iyileştiğine dair daha güçlü belirtiler görülmesi gerektiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke, parasal gevşemenin ülke ekonomisinin toparlanmasına yardımcı olduğunu ve varlık alımlarını azaltmadan önce ekonominin iyileştiğine dair daha güçlü belirtiler görülmesi gerektiğini söyledi.

ABD Kongresi'nin ekonomi komitesine yaptığı açıklamada tahvil alımlarını azaltmaya hazır olduğuna dair herhangi bir atıfta bulunmayan Bernanke, işsizliğin getirdiği yüksek maliyet ve Fed'in hedeflerinin altında kalan enflasyona dikkat çekti.

Bernanke, komiteye yapacağı konuşma için hazırlanan açıklama metninde tüketicilerin otomotiv ve konut harcamalarının güçlü olduğuna dikkat çekerek "Para politikası belirgin faydalar sağlıyor" dedi.

"Para politikası deflasyon baskısını telafi ettiği gibi, enflasyonun (Fed'in) yüzde 2 olan uzun vadeli hedefinin daha da altına inmesini engelledi" diyen Bernanke, düşük enflasyonun başlıca sebeplerinden birinin düşen enerji fiyatları olduğuna da dikkat çekti.

Bernanke, buna karşılık "Diğer tüketici ürün ve hizmetlerinde fiyat enflasyonu zayıf" diyerek geniş tabanlı dezenflasyon olduğuna dair belirtiler olduğunu da belirtti.

Bernanke, 1 Mayıs'taki son para politikası kurulunda da ifade edildiği gibi ekonominin içinde bulunduğu koşullara göre Fed'in tahvil alım miktarının artırılabileceğini ya da azaltılabileceğini ifade etti.