Beş yıldır ilk kez küçüldü

Ruble krizi, yüksek enflasyon riski, düşük petrol fiyatları ve yaptırımlar derken Rusya ekonomisi 5 yıldan bu yana ilk kez Kasım'da yüzde 0,5 küçüldü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Rusya ekonomisi Ekim 2009'dan bu yana ilk kez daraldı. Batı yaptırımları ve petrol fiyatının Haziran'dan bu yana yüzde 50 düşmesiyle mücadele eden Rusya ekonomisi Kasım'da yıllık yüzde 0,5 küçüldü.

Veriyi açıklayan Rusya Ekonomi Bakanlığı, inşaat, hizmet ve tarım sektörlerinin büyümeye katkısının azaldığına işaret etti. Petrolde düşüşün Aralık'ta da sürdüğüne dikkat çeken ekonomistler ise batı yaptırımlarının Rusya'da 1998'den bu yana en ciddi kur krizine zemin hazırladığı görüşünü paylaşıyor.

PMI altı ayda ilk kez düşük geldi

Öte yandan Rus ekonomisyle ilgili bir kötü haberde HSBC'den geldi. HSBC'nin bugün açıkladığı Rusya imalat sanayi satınalma yöneticileri endeksi (PMI) de umut vermedi. PMI endeksi Haziran ayından bu yana ilk kez düşük geldi. Rusya'nın Aralık ayı PMI endeksi 48,9 çıktı. 50'den düşük gelen PMI imalat sanayinde daralmaya işaret ediyor. İmalat sanayi Rus ekonomisinin yüzde 16'sını kapsıyor.    

Bu konularda ilginizi çekebilir