Beyaz Saray önünde Rusya protestosu

Rusya'nın Ukrayna politikası ve Kırım Özerk Cumhuriyeti'ne askeri müdahalesi, Beyaz Saray önünde protesto edildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - Rusya'nın Ukrayna politikası ve Kırım Özerk Cumhuriyeti'ne askeri müdahalesi, Beyaz Saray önünde protesto edildi.

Aralarında çok sayıda Kırım Tatarı ve Türkler de bulunan, büyük bölümünü Ukrayna asıllı Amerikalıların oluşturduğu yüzlerce kişi, ellerinde Ukrayna bayrakları taşıyarak Beyaz Saray önünde toplandı. 

“Rusya’ya hayır, Putin’e hayır” şeklinde slogan atan grup, ellerinde ayrıca “ Rusya imparatorluğuna hayır”, “Putin, Ukrayna’dan ellerini çek”, “Kırım’daki azınlıklara yardım edin” yazılı dövizler taşıdı. Polis, Beyaz Saray önünde güvenlik önlemi alırken, yapılan konuşmalarda Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik politikaları eleştirildi. Konuşmalarda, uluslararası hukukun yanı sıraUkrayna anayasasının ihlal edildiği vurgulanırken, Putin’in Kırım’dan “ellerini çekmesi” istendi.

Gösteriye destek veren Türkler de Kırım’da zor durumda olan soydaşlarına destek vermek için geldiklerini söyledi.

Connecticut’tan gelerek gösteriye katılan Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu Başkan Yardımcısı Bahar Uslu, Kırım’da yaşayan soydaşlarıyla dayanışmayı göstermek için gösteriye katıldıklarını belirtti. Uslu, “Hep birlikte Rusya’nın Kırım’daki şiddeti durdurmasına ses olmak için bayraklarımızla geldik. Oradakilerle kalp ve gönül olarak birbirimize bağlıyız. Birbirimizden kopamıyoruz” diye konuştu.

Azerbaycanlı Elyaz Yelkenli de Rusya’nın güttüğü politikaları eleştirdi. Yelkenli, “Biz bugün Türk toplulukları olarak Kırım Tatar Türklerinin yanında olmak için buradayız. Saldırgan Rusların karşısındayız. Bu, Türk topluluklarının görevidir. İster Azerbaycan Türkü olsun, ister Kırgız olsun, Özbek olsun. Rus saldırılarının karşısındayız ve onları kınıyoruz” ifadesini kullandı.