Bir ülke daha euroya geçiyor

18 üye ülkenin bulunduğu Euro Bölgesi'ne yeni yılın başından itibaren Litvanya da dahil olacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa Birliği'nde (AB) ortak para birimi euroyu kullanan 18 ülkenin dahil olduğu Euro Bölgesi'ne 1 Ocak 2015'ten itibaren Litvanya da katılacak. 

AB'de euroyu kullanan 18 ülkenin yer aldığı Euro Bölgesi'ne yeni yılın başından itibaren Litvanya da girecek. Böylece Euro Bölgesi 19 ülkeden oluşacak. 

Euroya geçiş için siyasi iradenin yanında bir dizi ekonomik kriterin yerine getirilmesi gerekiyor. Başvuran ülkelerden, bütçe açığının yüzde 3'ü aşmaması, kamu borçlarının Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'ya (GSYH) oranının yüzde 60'ı geçmemesi ve enflasyonun AB'de en düşük orana sahip üç ülkenin ortalamasından 1,5 puandan fazla olmaması şartlarını karşılaması bekleniyor. 

Kişi başına düşen milli geliri yaklaşık 11 bin 700 euro

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre, Litvanya'nın 2013 yılında bütçe açığının GSYH'ye oranı yüzde 2,6, kamu borcunun GSYH'ye oranı yüzde 39 ve enflasyonu da yüzde 1,2 oldu.  Nüfusu 2,9 milyonu bulan Baltık ülkesinde kişi başına düşen milli gelir de yaklaşık 11 bin 700 euro hesaplandı. 

Euro Bölgesi'nin, Litvanya'nın katılımıyla genişlemeyi sürdürmesi, Polonya ve Çek Cumhuriyeti gibi ülkelerin sonraki adaylar olması bekleniyor.  

Euro Bölgesi'ne girecek üçüncü Baltık ülkesi

Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, Hollanda, Belçika, Portekiz, Avusturya, Finlandiya, İrlanda ve Lüksemburg'un 1999 yılında kurulan Euro bölgesine, 2001'de Yunanistan, 2007'de Slovenya, 2008'de Güney Kıbrıs Rum kesimi ve Malta, 2009'da Slovakya, 2011'de Estonya ve bu yılın ocak ayında da Letonya dahil olmuştu.  

Bu arada, Euro Bölgesi'ne girecek üçüncü Baltık ülkesi Litvanya'nın katılımının ardından Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Kurulu'nun üye sayısı 25'e çıkacak. 

Bu konularda ilginizi çekebilir