”BM ve AB'nin Kıbrıs sorununa ilgisi bitebilir”

Hristofyas, "BM başka meselelerle de meşgul olmak istediği için Kıbrıs sorunu bir noktada gündeminden çıkabilir'' dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
LEFKOŞA - Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, Kıbrıs Rum halkına, ''Kıbrıs dünyanın merkezi değil, Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Birliği'nin (AB) Kıbrıs sorununa ilgisi bitebilir'' uyarısında bulundu.
Rum basınının haberlerine göre, Kıbrıs Rum Üniversitesi'nde Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen atölye çalışmasında yaptığı konuşmada Hristofyas, ''BM'nin artık Kıbrıs sorununun çözülmesini istediğini'' söyledi.
''Biz Kıbrıslılar, Birleşmiş Milletler'in 45 yıldır doğal olarak bizi benimsediğini düşünüyoruz'' diyen Hristofyas, şöyle devam etti:
''Bu meselelerin ne olduğunu biraz düşünmeliyiz. BM 45 yıldan beri bizimle meşgul oldu, aldığı çok somut kararlarla 'Kıbrıs cumhuriyeti'nin varlığını savundu. Ancak başka meselelerle de meşgul olmak istediği için Kıbrıs sorunu bir noktada gündeminden çıkabilir.''
Kıbrıs Rum halkına ''Kıbrıs'ın dünyanın merkezi olmadığını anlamalıyız'' diye seslenen Hristofyas, ''Ancak, sırf Kıbrıs sorunu BM'nin gündeminden çıkacak diye çözüm getirmemiz söz konusu değildir'' ifadesini kullandı.
"AB de Kıbrıs sorunun ilelebet kendisine engel olmasını istemez"
Konuşmasında Avrupa Birliği faktörüne de değinen Hristofyas, Güney Kıbrıs'ın sorun çözülmeden üye olmasıyla AB'nin Kıbrıs sorununu miras aldığına işaret ederek, şunları söyledi:
''Kıbrıs sorunu çözülmeden AB'ye üye olmayı başardı. Bu önemlidir. Ancak diğer taraftan AB'nin de Kıbrıs sorununun ilelebet, istediği gibi çalışmasını engelleyen bir konu olmasını istemeyeceğini anlamalıyız. Bütün bunlar bizi düşündürmeli. En azından, BM ve AB'nin hizmetlerini de değerlendirerek bir çözüme ulaşmak için elimizden geleni yapmalıyız.''
Dimitris Hristofyas ayrıca, müzakerelerde ''Yönetim'' başlığında ilerleme olduğunu ve KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'la açıklama kararı almaları halinde bunları duyuracaklarını belirtti.
Bu konularda ilginizi çekebilir