BM'de Filistin toplantısı

BM İşgal Altındaki Filistin Toprakları İnsani Yardım Koordinatörü Rawley, Doğu Kudüs'te paradoksal bir durumun yaşandığını duyurdu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NEW YORK  - Birleşmiş Milletler (BM) İşgal Altındaki Filistin Toprakları İnsani Yardım Koordinatörü James Rawley, Doğu Kudüs'teki son durumla ilgili olarak, bölgede paradoksal bir durum yaşandığını söyledi. 

İsrail kuşatması nedeniyle ekonomik sıkıntı yaşayan Gazze dahil Filistin topraklarındaki insani durumla ilgili raporun yayımlamasının ardından BM Genel Kurulu Filistin Halkının Ayrılmaz Haklarının Kullanılması Komitesi'nce düzenlenen toplantıda, binlerce Filistinlinin bir aydan fazla susuz olduğu Doğu Kudüs'teki durum ele alındı. 

Rawley, yaptığı konuşmada, 2013'ün Gazze halkı için çok zor bir yıl olduğunu ifade ederek, 10 yıldan daha fazla sürede düşmanlıkların en düşük seviyeye gerilemesine karşın yaşam açısından gittikçe kötüleşen duruma bakıldığında ortada paradoksal bir durum olduğunu kaydetti. 

Rawley, bundan dolayı çok üzün olduklarını belirterek, Gazze halkının durumunun iyileştirilmesi için "Gazze ve İsrail arasındaki geçişlerin açılması, balıkçıların daha fazla avlanması ve çiftçilerin tarlalarına erişebilmelerine izin verilmesi" gibi birçok konunun yerine getirilmesi gerektiğini dile getirdi. 

'Kudüs'ün geleceği çözülmeden 2 devletli çözüm zor'

İsrail-Filistin Journal'in editörleri Ziad Abuzayyad ve Hillel Schenker de Arap-İsrail çatışmasında Kudüs'ün geleceğine ilişkin sorun aşılmadan iki devletli çözümün zor olacağını belirtti.  

Kudüs şehrinin İsrail-Filistin sorununun geleceğinin merkezinde olacağını anlatan Abuzzayad, 1967 yılından bu yana 14 bin Filistinlinin Kudüs'te yerleşim hakkını kaybettiğini, Yahudilerin ise yerleşiminin arttığını bildirdi.  

İsrail'in, Arap varlığını daha fazla azaltmak için ''ayırma duvarı'' ördüğünü dile getiren Abuzzayad, yıkılan binalarının yapımı veya onarımı için verilen izinlerin de oldukça zorlaştırıldığını kaydetti. 

'İsrail sofistike etnik temizlik yapıyor'

Filistin'in BM Daimi Gözlemcisi Büyükelçi Riyad Mansur da İsrail'in sofistike etnik temizlik yaptığını savundu. 

Büyükelçi Mansur, İsrail'in özellikle Doğu Kudüs'te yaptığı eylemlerine karşı uluslararası toplumun ortak sorumluluğu bulunduğunun altını çizerek, ''Filistin halkının dayanabileceği acılarda da bir sınır var'' dedi. 

Filistin halkının uluslararası sözleşme ve anlaşmalara katılmak için yasal haklarının takipçisi olacağını belirten Mansur, bu girişimin İsrail'in mahkumların serbest bırakılması anlaşmasını ihlal etmesinden hemen sonra başlatıldığını bildirdi. 

Mansur, buna rağmen Filistin'in uzlaşmalara devam etmesi taraftarı olduğunu ifade etti. 

Mayısta Ankara'da toplantı düzenlenecek

Konuşmaların ardından BM Genel Kurulu Filistin Halkının Ayrılmaz Haklarının Kullanılması Komitesi'nde, mayıs ayı içinde Türkiye ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ile ortaklaşa Ankara'da yapılacak Kudüs'le ilgili toplantının geçici programı kabul edildi.  

Ankara'da yapılacak toplantının tarihi Türkiye'nin BM Daimi Temsilciliği tarafından açıklanacak. 

Bu konularda ilginizi çekebilir