BMGK, Kuzey Kore'ye yaptırımları kabul etti
1874 sayılı kararda 25 Mayısta yaptığı son nükleer denemenin ardından Kuzey Kore'ye öncekilere göre daha sert yaptırımlar yer alıyor.
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER - BM Güvenlik Konseyi (BMGK) Kuzey Kore'ye yeni ve sert yaptırımlar getiren karar tasarısını oy birliğiyle kabul etti.
BMGK'nın daimi üyeleri ABD, Fransa, İngiltere, Çin, Rusya ile Japonya ve Güney Kore'nin yaklaşık 2 hafta görüştükten sonra iki gün önce üzerinde uzlaşmaya vardığı karar tasarısı, bugün Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Baki İlkin'in başkanlık ettiği toplantıda, BMGK'ya üye 15 ülkenin "evet" oylarıyla kabul edildi.
1874 sayılı kararda 25 Mayısta yaptığı son nükleer denemenin ardından Kuzey Kore'ye öncekilere göre daha sert yaptırımlar içeriyor.
Kuzey Kore'nin silah ihracatına ve ithalatına getirilen yaptırımlar daha sıkılaştırılırken, kararda ülkenin uluslararası alanda mali işlemlerine kısıtlama ve yaptırım getiriliyor. Karar, BM'ye üye ülkelere de Kuzey Kore'ye giden veya bu ülkeden gelen şüpheli kargo taşıyan araçları karada, havada ve denizde (limanlarda ve açık denizde) arama yükümlülüğü getiriyor.
BMGK kararında Kuzey Kore'nin 25 Mayısta yaptığı son nükleer deneme kınanarak denemenin 2006 yılında kabul edilen BMGK'nın 1695 ve 1718 sayılı kararlarının ihlali olduğu belirtiliyor.
Kuzey Kore'nin nükleer denemelerini bırakması, nükleer silah ve balistik füze üretimi programına tamamen son vermesi istenen kararda, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşmasına yeniden taraf olması, BM denetçilerinin nükleer programını teftiş etmesine izin vermesi ve altılı görüşmelere dönmesi isteniyor.
Kararda ek olarak, nükleer programla bir şekilde ilişkili Kuzey Koreli kişi ve şirketlere daha önceden getirilen seyahat yasağı ve mal varlığı dondurulması gibi tüm yaptırımların uygulanması istenirken, yaptırım listelerine 30 gün içinde yeni isimlerin eklenmesi isteniyor.