BMGK, Kuzey Kore'yi kınadı

Kuzey Kore'nin nükleer denemesi dünyayı alarma geçirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER/HANOİ/SEUL/WASHINGTON - BM Güvenlik Konseyi (BMGK), Kuzey Kore'yi yaptığı son nükleer denemenin, BMGK kararlarının ihlali olduğunu belirterek, kınadı.

BMGK'nın Kuzey Kore toplantısı kısa sürdü. BMGK dönem başkanı Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Vitali Çurkin tarafından basına kapalı toplantının ardından okunan basın açıklamasında, Konsey'in, Kuzey Kore'ye karşı yeni bir karar almak için çalışmalara derhal başlayacağı belirtildi. Asya ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin dışişleri bakanları, Vietnam'ın başkenti Hanoi'de yapılan ASEAN (Güneydoğu Asya Uluslar Birliği)-AB zirvesinde, Kuzey Kore'nin nükleer deneme yapmasını ortak açıklamayla kınadı. ABD Başkanı Barack Obama da, Kuzey Kore'nin dün üç yıl aradan sonra ikinci nükleer yeraltı denemesini yapması üzerine Güney Kore ve Japonya liderlerini gece telefonla arayarak, ülke güvenlikleri için "tam destek" sözü verdi.

BMGK açıklamasında Konsey üyelerinin Kuzey Kore'nin son nükleer denemesine karşı çıktıkları ve kınadıkları belirtilerek, denemenin BMGK'nın 2006 yılında aldığı 1718 sayılı kararın açıkça ihlali olduğu belirtildi.

BMGK açıklamasında, Kuzey Kore'den 1695 ve 1718 sayılı Konsey kararlarına tümüyle uymasını talep ederken, BM'nin tüm üyelerinden de bu kararlar ışığında yükümlülüklerini yerine getirmeleri istendi.

Açıklamada BMGK'nın, Kuzey Kore'ye karşı BM Ana Sözleşmesi'nden doğan sorumluluklarına uygun olarak yeni bir karar hazırlamak için çalışmalara derhal başlama kararı aldığı da belirtildi.

ASEAN da kınadı

Asya ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin dışişleri bakanları, Vietnam'ın başkenti Hanoi'de yapılan ASEAN (Güneydoğu Asya Uluslar Birliği)-AB zirvesinde, Kuzey Kore'nin nükleer deneme yapmasını ortak açıklamayla kınadı.

Zirvede bugün yayımlanacak metne göre, AB ve Asya ülkelerinin bakanları, Pyongyang tarafından dün açıklanan nükleer denemeyi kınayarak, bu nükleer denemenin BM Güvenlik Konseyi kararları ve 6 ülke (Güney Kore, Kuzey Kore, Çin, Japonya, ABD ve Rusya) arasında varılan anlaşmaların "açık bir ihlali" olduğunu belirtti.

Hanoi'deki toplantıya 27 AB ve 10 Asean üyesi ülke ile Çin, Güney Kore, Hindistan, Japonya, Pakistan ve Moğolistan'ın bakanları katılıyor. Toplantıda, özellikle küresel mali kriz ele alınıyor.

Kuzey Kore füze denemesi yaptı

 

Güney Kore'nin resmi Yonhap haber ajansı, Kuzey Kore'nin iki kısa menzilli füze fırlattığını bildirdi.

Ajans, dün ikinci nükleer denemesini yapan Kuzey Kore'nin bugün iki kısa menzilli füzeyi denediğini duyurdu.

Haber ajansı, hükümet kaynaklarına dayanarak daha önce verdiği haberinde, Kuzey Kore'nin, Sarı Deniz'de güneydeki Pyongan bölgesindeki Jungsan açıklarında bir bölgeye gemilerin girişini yasakladığını belirterek, Pyongyang'ın bugün veya yarın bu bölgede kısa menzilli bir füze atışına hazırlandığını kaydetmişti.

Yonhap, Kuzey Kore'nin, Çin'in Silkworm füzelerinin teknolojisiyle üretilen 160 km menzilli karadan denize füzeler fırlatacağını bildirmişti.

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığından bir yetkili de bu gelişme üzerine en üst düzey komutanların acil toplantıya çağrıldığını kaydetmişti.

Güney'in kararı

Bu arada, Güney Kore, Pyongyang'ın dünkü nükleer denemesinin ardından, ABD tarafından idare edilen ve kitle imha silahlarının kaçakçılığının engellenmesini amaçlayan girişimin üyesi olacağını açıkladı.

Kuzey Kore, daha önce yaptığı açıklamada, Güney Kore'nin Kitle İmha Silahlarının Yayılmasına karşı Güvenlik Girişimine (PSI) katılmasının savaş ilanı anlamına geleceğini bildirmişti.

Obama'dan tam destek

ABD Başkanı Barack Obama, Kuzey Kore'nin dün üç yıl aradan sonra ikinci nükleer yeraltı denemesini yapması üzerine Güney Kore ve Japonya liderlerini gece telefonla arayarak, ülke güvenlikleri için "tam destek" sözü verdi.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, Obama, önce Güney Kore Devlet Başkanı Li Myung-bak'ı, hemen ardından Japonya Başbakanı Taro Aso'yu arayarak "ABD'nin nükleer silahların sınırlandırılması anlaşmasına tam bağlı olunduğunu" ayrı ayrı teyit etti.

Japonya Başbakanı Aso, Kuzey Kore'nin atom bombası planlarını engellemek için yıllardır hemen hemen beyhude düzenlenen "Altılı Müzakerelerin" ABD ile tam destekçileri olan, baş arabulucu Çin ve Rusya ile tam işbirliğinin önemini de tekrarladı.

Rusya'nın atom bombası uzmanları, Kuzey Kore'nin yeraltı denemesinde kullandığı atom bombasının, dünya tarihinde ABD tarafından savaş amaçlı kullanılmış tek girişim olan 6-9 Ağustos 1945'te Japonya'nın Hiroşima ve Nagazaki kentlerini yok eden bombaların gücünde olduğunu belirtti.

Peres de kınadı 

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Kuzey Kore'nin nükleer ve füze denemelerini kınadı. Peres, söz konusu denemeleri, "nükleer krizle mücadele edilmesinin aciliyetini gösteren, bir uyarı işareti" olarak niteledi. Peres, "İran gibi Kuzey Kore de uluslararası toplumun taleplerini açıkça görmezden geliyor. Bu, kabul edilemez" dedi.