BMGK nükleer silahsızlanma zirvesi başladı

ABD Başkanı Obama'nın başkanlığında ilk kez toplanan 15 üyeli Konsey toplantısına Başbakan Erdoğan da ilk kez katılıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER - Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) nükleer silahsızlanma ve yayılmanın önlenmesi zirvesi başladı.

ABD Başkanı Barack Obama'nın başkanlığında ilk kez toplanan 15 üyeli Konsey toplantısına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da ilk kez katılıyor.

BMGK'nın Eylül ayı dönem başkanı olması nedeniyle ABD başkanlığında düzenlenen BMGK toplantısına, tarihte ilk kez bir ABD Başkanı başkanlık ediyor.

BM'nin kuruluşundan beri bu uluslararası kuruluşun üyesi olan, son olarak 1961 yılında bir yıllığına Konsey'de geçici üyelik yapan Türkiye de bu yılın başından beri yer aldığı Konsey'de başbakan seviyesinde ilk kez temsil ediliyor.

Bu tarihi zirve Kuzey Kore ve İran'ın nükleer programının uluslararası gündemin en baş sıralarında yer alması nedeniyle ayrıca önem taşıyor.

Toplantının başında ABD tarafından nükleer silahsızlanmaya karşı hazırlanan bir karar tasarı Konsey üyelerinin oylamasına sunuldu ve Konsey'in 15 üyesinin tümünün oylarıyla kabul edildi. Başbakan Erdoğan da Konsey'de yapılan oylamada ilk kez elini kaldırarak, "evet' oyu kullandı.

Konsey'in geçici üyesi Libya'nın Devlet Başkanı Muammer Kaddafi zirveye katılmazken, toplantıda İngiltere Başbakanı Gordon Brown, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medyedev de bulunuyor.

Toplantının başında Obama başta Başbakan Erdoğan olmak üzere tüm Konsey üyelerinin temsilcileriyle el sıkıştı.

Başbakan Erdoğan ile birlikte toplantıya Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Devlet Bakanı Ali Babacan, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de katılıyor.

Başbakan Erdoğan'ın toplantının ardından İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile görüşmesi ve daha sonra 192 üyeli BM Genel Kuruluna hitap etmesi bekleniyor.