BMGK Suriye'deki bombalı saldırıları kınayamadı

BM Güvenlik Konseyi'nde Rusya ve ABD, taslak metin üzerinde anlaşamayınca Suriye'deki saldırlar kınanamadı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER - Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Suriye'de gerçekleştirilen bombalı saldırıları kınama konusunda da anlaşamadı. 
 
Başkent Şam'da çok sayıda kişinin ölmesine neden olan bombalı saldırıların ardından, saldırının basın açıklamasıyla kınanması için Rusya, Güvenlik Konseyi'ne taslak metin sundu. 
 
Rusya'nın hazırladığı taslakta saldırı ''iğrenç bir terör eylemi'' olarak nitelenerek kınandığı belirtiliyordu. Ancak taslak üzerinde Güvenlik Konseyi üyelerinin anlaşamadığı kaydedilerek, kınama tasarısı geri çekildi. 
 
Rusya'nın BM Daimi Temsilciliği'nden yapılan açıklamada ABD'nin, Rusya'nın hazırladığı taslağı bloke etmesi nedeniyle tasarının geri çekilmek zorunda kaldığı belirtildi.
 
ABD'nin BM Daimi Temsilciliği'nden yapılan açıklamada ise Rusya tarafından sunulan kınama tasarısının ABD tarafından tümüyle kabul edildiği bildirildi. 
 
Açıklamada, ABD tarafının, Rusya'nın tasarısına, Suriye rejiminin halkına karşı gerçekleştirdiği ''acımasız saldırıların'' da kınanmasına ilişkin cümle eklemek istediği ancak Rusya'nın bu talebi ''kesinlikle kabul edilemez'' bularak tasarıyı geri çektiği kaydedildi. 
 
Suriye'deki olayların başlamasından bu yana BMGK'ya sunulan birçok taslak, üyelerin anlaşamaması nedeniyle geri çekildi. 
 
BMGK'nın Suriye konusunda işlevsiz kalması, başta BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun olmak üzere birçok siyasi lider ve insan hakları örgütleri temsilcileri tarafından eleştiriliyor. 
Bu konularda ilginizi çekebilir