'BM'nin üye sayısı çok ama etkisi yok'

Eski AB Bakanı, YÖK üyesi Prof.Dr. Dedeoğlu, Birleşmiş Milletler'in mevcut yapısını eleştirerek, "BM, çok büyümüş ama ters orantılı olarak etkisiz hale gelmiş durumda." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Eski Avrupa Birliği Bakanı, Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) üyesi Prof.Dr. Beril Dedeoğlu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) yapısı ve adil temsiliyet hakkında, değerlendirmelerde bulundu.

BM'nin kurulduğundan bu yana uluslararası güç dengelerinin değiştiğini belirten Dedeoğlu, "Ortam 2. Dünya Savaşı sonrası gibi değil. Devlet sayısı çoğaldı. Dolayısıyla BM çoğalan devletlerin taleplerini gerçekleştirecek bir yapıda değil. Değişen güç dengesini dengeleyecek ağırlıkta da değil. BM, çok büyümüş ama ters orantılı olarak etkisiz hale gelmiş durumda. BM'nin yapısal bir değişim geçirmesi gerekiyor." diye konuştu.

"İlla bir dünya savaşı mı bekleyeceğiz?"

Dedeoğlu, BMGK'nin daimi üye sayısının arttırılması gerektiğine vurgu yaparak, şöyle devam etti:

"Beş devlet bugün büyük bir dünya savaşı çıkmaması için veto yetkilerini kullanıyorlar. Bu işe yarıyor. Bunun belirlenmesinde etkili olan ülke sayısı hem daha çok hem de ağırlıklar değişti. Örneğin 2. Dünya Savaşı'ndan sonra Fransa orada yer aldı. Ağırlığı olan başka devletler de var. Mesela Almanya. Bu nedenle BMGK'nin yapısının değişmesi gerekiyor. BM'nin yaptırımlar konusunda daha keskin tutumlar alması gerekir."

BMGK'daki dağılımda sadece nüfusun değil, dışarıda kalmanın yarattığı uluslararası etkilerin de dikkate alınması gerektiğini anlatan Dedeoğlu, "BM'nin yapısı değişsin diye illa bir dünya savaşı mı bekleyeceğiz?" dedi.