BOE faiz artırımında 2015 ilkbaharını işaret etti

İngiltere Merkez Bankası, faiz oranının, 2015'in ilkbaharında artırılabileceğine işaret etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - İngiltere Merkez Bankası (BOE) Başkanı Mark Carney, 2009'dan bu yana tüm zamanların en düşük seviyesinde tutulan faiz oranının, 2015'in ilkbaharında artırılabileceğine işaret etti.  

İngiltere'nin Liverpool şehrinde düzenlenen sendikalar birliği toplantısında konuşan Carney, faiz artırımına ilişkin olarak, "Eğer faiz oranları, piyasalar tarafından beklenen patikayı izleseydi, yani ilkbaharda artırılmaya başlanması ve ardından kademeli bir şekilde bu hareketin devam ettirilmesi durumu gerçekleşseydi, enflasyon yüzde 2 hedefine ulaşacak ve 1,2 milyon adet istihdam yaratılacaktı" dedi. 

"Olası faiz artışı kademeli şekilde veriler dikkate alınarak yapılacak"

İngiltere'nin 2009 yılından bu yana yüzde 0,5 oranında tuttuğu politika faiz oranın artırılması için daha öncede belirlenen bir rota bulunmadığının altını çizen Carney, olası faiz artışının kademeli bir şekilde veriler dikkate alınarak yapılacağını söyledi. 

Carney konuşmasında ekonomik istikrarın şirketleri yeni işler yatırım yapmasını desteklediğini belirterek, "Bu durum şirketlerin daha çok kişiye istihdam yaratmasını, yeni ekipmanlara yatırım yapmasını, pazara yeni ürünler sunulmasını destekliyor. Büyüme için stratejik inisiyatif alacak şirketlere ihtiyacımız var" dedi. 

Fiyat istikrarı açısında İngiltere Merkez Bankası için enflasyonun yüzde 2 hedefinin altında tutulmasının önemli olduğunu belirten Carney, ABD'deki verilere kıyasla İngiltere'de işsizlik oranın dikkate değer şekilde azaltılmasının yanında iş gücü katılım oranının da artırıldığını belirtti. 

BOE Para Politikası Kurulu'nun geçen ayki toplantısında 7'ye karşı 2 oyla faiz oranlarını sabit tutma kararı çıktı.  2011 yılından bu yana ilk kez kurulda faiz konusunda görüş ayrılıkları yaşanmıştı. 

Tutanaklara göre üyelerden Ian McCarfferty ve Martin Weale, faiz oranlarının 0,25 baz puan artırılması yönünde oy kullanırken, kurulun diğer 7 üyesi 0,5'te tutulması yönünde oy kullanmıştı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir