Boehringer, diyabet ve onkolojiye odaklanacak
İlaç devi Boehringer Ingelheim, gelecek dönemde Türkiye’de özellikle onkoloji ve diyabet alanlarına odaklanmayı hedefliyor.
Kezban KARABOĞA
INGELHEIM - Dünyanın en büyük 20 ilaç şirketinden bir olan Alman Boehringer Ingelheim, geçtiğimiz yıl yüzde 4.1 artışla 14.8 milyar euro net satış rakamına ulaştı. Şirketin 1995’ten bu yana yer aldığı Türkiye pazarındaki cirosu ise 68 milyon euro oldu. Boehringer Ingelheim, gelecek dönemde Türkiye’de özellikle onkoloji ve diyabet alanlarına odaklanacak.
İnsan ve hayvan sağlığı alanlarında faaliyet gösteren Boehringer Ingelheim, 2015 finansal sonuçlarını şirketin genel merkezinin bulunduğu Almanya’nın Ingelheim kentinde açıkladı. Grup, 2015’te kur ayarlamalı olarak, yüzde 4.1 artışla 14.8 milyar euro net satış rakamına ulaştı. 1995’ten bu yana Türkiye pazarında yer alan Boehringer Ingelheim’ın 2015 Türkiye cirosu ise 68 milyon euro oldu. Geçen yıl Türkiye’de yüzde 2.1 büyüyen şirket, gelecekte özellikle onkoloji ve diyabet alanlarına odaklanacak. Ingelheim’daki uluslararası basın toplantısının ardından soruları cevaplayan Boehringer Ingelheim Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Andreas Barner, “Türkiye’deki varlığımızı kuvvetlendirmek bizim için çok önemli. Önümüzdeki dönemde, başta diyabet ve onkoloji tedavi alanlarına yöneleceğiz. En büyük tedavi alanımız olan solunum alanında da çalışmalarımız devam edecek” dedi. Prof. Barner, 1995’te adım attıkları Türkiye’nin bağlı olduğu META bölgesindeki en büyük ülke olduğunu belirtti. Prof. Barner, Türkiye’de 20’nin üzerinde klinik çalışma yürüttüklerini de sözlerine ekledi.
2015’te strateji değiştirdi
Dünya çapında yaklaşık 47 bin 500 kişiye istihdam sağlayan Boehringer Ingelheim’ın, en büyük endikasyon alanı solunum hastalıkları. 2015’te önemli stratejik kararlar alan şirket, ABD’deki iştiraki Roxane’in satışını gerçekleştirdi ve jenerik ilaçlar iş kolundan çekildi. Grup, ayrıca 2015 sonunda tüketici sağlığı ürünleri iş kolu ile Sanofi’nin hayvan sağlığı iş kolu arasında yapılacak stratejik bir takas için özel müzakereler yürüteceğini açıkladı. Prof. Dr. Barner bu stratejik değişiklik ile ilgili olarak, “BI olarak ‘odak noktamızı yoğunlaştırmak istiyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
Aynı anda 103 Ar-Ge projesi
Prof. Dr. Barner, “Gelecek beş yılda insan farmasötikleri alanındaki uluslararası araştırma ve geliştirme faaliyetleri için yaklaşık 11 milyar euro yatırım yapmayı planlıyoruz. Bu rakamın 5 milyar eurosu klinik öncesi araştırma ve geliştirmeye, 1.5 milyar eurosu ise şirket dışı ortaklarla kooperasyona harcanacak” dedi. Net satışlarının yüzde 23.3’ünü Ar-Ge araştırmalarına ayırdıklarını belirten Barner, “Ar-Ge sürdürülebilirliğimizin önemli bir aracı. Şu anda 103 Ar-Ge projesi üzerinde çalışıyoruz. Artırmak için kararlıyız” dedi.
Viyana’da 500 milyon euro yatırımla fabrika kuruyor
Boehringer Ingelheim’ın Viyana’da biyofarmasötik alanında yapımı süren bir fabrika yatırımı bulunuyor. 2021 yılında üretime başlayacak tesis için 500 milyon euro yatırım planlanıyor. Fabrikada 400 kişilik yeni istihdam yaratılacak. Grubun Şangay’da da biyofarmasötik alanında fabrika yatırımı devam ediyor. 70 milyon eurodan fazla yatırım yapılacak tesisin 2017’de faaliyete başlaması planlanıyor.