BOJ resesyona rağmen para politikasını değiştirmedi

BOJ resesyona girildiğini gösteren veriye rağmen para politikasında değişiklik yapmadı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TOKYO - Japonya Merkez Bankası (BOJ) para politikası kurulu bugünkü  toplantısının ardından yaptığı açıklamada, ekonomiye sağlanan parasal desteklerin sürdürüleceğini belirtti ve ülke ekonomisinin ılımlı toparlanma kaydettiği görüşünü korudu.              

BOJ Japonya'da bu hafta açıklanan ve ekonominin resesyona girdiğini gösteren veriye rağmen para politikasında değişiklik yapmadı ve geçen ay alınan kararların etkilerinin görülmesi için daha fazla beklemeyi tercih etti.
              
BOJ Başkanı Haruhiko Kuroda'nın, Başbakan Shinzo Abe'nin satış vergisindeki artırımı erteleme yönündeki dünkü kararını eleştirmekten kaçındığı görüldü. Kuroda, vergi artırımını, bütçe dengesi açısından gerekli bir adım olarak görüyordu.
              
Vergi artırımının ertelenmesi, zaten üyeler arasında görüş ayrılıkları olan bir yönetim kurulu ve kredibilitesini sorgulayan piyasalarla karşı karşıya bulunan Kuroda'nın sorunlarını daha da artırıyor.
              
BOJ geçen ay para politikasını beklenmedik bir biçimde daha da gevşeterek daha fazla tahvil ve diğer varlıklardan alacağını açıklamıştı. BOJ daha önce 60-70 trilyon yen aralığında olan para arzı hedefini yıllık 80 trilyon yene ($683 mlyr)
yükselteceğini açıklamış, ETF ve gayrimenkul yatırım ortaklıklarından alımlarını da üç katına çıkaracağını duyurmuştu.
              
Japonya'da açıklanan veriye göre, GSYH üçüncü çeyrekte yıllık bazda yüzde 1.6 daralma kaydetti. Retures anketine katılan ekonomistler GSYH'nin yüzde 2.1 artmasını bekliyorlardı.
              
Abe, ekonomi politikalarına destek aramak için erken seçime gideceğini ve  2015 Ekim ayı için hazırlanan ikinci vergi artışını 2017 Nisan ayına kadar ertelediğini dün açıkladı.
              

Bu konularda ilginizi çekebilir