BOJ’dan sürpriz teşvik

BOJ enflasyondaki yavaşlamaya bağlı olarak sürpriz biçimde politikasını daha da gevşetti. Yıllık 60-70 trilyon yenlik alıml 80 trilyon yene çıkarıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Japonya Merkez Bankası (BOJ) para politikasını beklenmedik bir biçimde gevşetme kararı almasıyla global hisse senedi piyasalarında risk iştahı güçlenirken, güne artıda başlangıç yapması beklenen Borsa İstanbul'da TCMB'nin enflasyon raporu ile iç ve dış veri gündemi piyasalardaki seyre yön verebilir.
              
BIST-100 endeksi dün yüzde 0.39 yükselişle 79,898.62 puandan kapanmıştı.
             
 Finansinvest'in günlük bülteninde, "Japon Merkez Bankası'nın para tabanına dair genişleme patikasını beklenmedik şekilde artırması ile Asya piyasalarında yoğun alıcılı bir seyir var. ABD vadeli endeksleri ve Avrupa piyasalarının da güne yüzde 1 civarında yükselişle başlaması beklenmekte. Son günlerdeki olumlu performansın ardından TL varlıklar bugün gelişen piyasalara paralel bir hareket sergileyebilir" denildi.
              
Finansinvest, endekste 80,000 ana direnci üzerinde alımların güçlenmesinin beklenebileceğini kaydetti.
              
VİOP'da bu sabah BIST-30 endeksinin Ekim sonu vadeli kontratları ilk işlemlerde yüzde 0.94 yükselişle 99.0500 seviyesinde işlem görüyor.
              
Bugün TCMB saat 1000'da enflasyon raporunu açıklarken, yine saat 1000'da Eylül ayı dış ticaret açığı verisi izlenecek. Dış ticaret açığının Eylül ayında geçen yılın aynı ayına göre yaklaşık yüzde 2.1 azalarak 7.4 milyar dolar olması bekleniyor.
             
Bugün ayrıca saat 1400'de Ekim ayı PPK toplantısı tutanakları ve saat 1700'de Hazine'nin Kasım, Aralık, Ocak dönemi dış borçlanma stratejisi açıklanacak.
              
Yurtdışında saat 1200'de euro bölgesi enflasyon ve işsizlik, saat 1430'da ABD kişisel gelirler ve çekirdek PCE, saat 1545'te ABD Chicago PMI ve saat 1555'te ABD Michigan tüketici güven endeksi açıklanacak.
              
Dün piyasa kapanışı sonrasında bilanço açıklayan Halkbank üçüncü çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3.4 artışla 601.5 milyon lira net kâr sağladı.
              
Ford Otosan'ın üçüncü çeyrek net kârı da, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 51.6 yükselişle 122 milyon lira olurken, piyasa beklentilerinin altında gerçekleşti.
              
Global Piyasalar
 

Japonya'da borsa, Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) piyasalarda sürpriz olarak karşılanan yeni gevşeme adımları açıklamasının ardından bugün yüzde 5'in üzerinde yükselirken, yen dolar karşısında yaklaşık yedi yılın en düşük seviyesine geriledi.
              
BOJ öncesinde de piyasalarda, Wall Street'teki dünkü yükselişin ardından görülen olumlu hava etkili olmuştu. MSCI'nın Japonya hariç Asya Pasifik borsalar endeksi yüzde 0.7 yükseldi.
              
BOJ ETF'lerden ve gayrimenkul yatırım ortaklıklarından daha fazla hisse alacağını, Japon devlet tahvili portföyü için süre uzatımına gideceğini açıkladı.
              
ABD borsaları güçlü üçüncü çeyrek büyüme verisi ile aralarında Visa'nın da bulunduğu bazı şirketlerin açıkladıkları olumlu sonuçların ardından dün yükseldi.

Bu konularda ilginizi çekebilir