Borç takasında anlaşma yakın

Yunanistan'ın borcunun azaltılması amacıyla özel sektör kreditörleri ile yürüttüğü tahvil takası planı görüşmelerinde son yaklaşıldı. Anlaşmanın gelecek hafta tamamlanması bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ATİNA - Yunanistan'ın borcunun azaltılması amacıyla özel sektör kreditörleri ile yürüttüğü PSI olarak bilinen tahvil takası planı görüşmelerinde "anlaşmanın yakın olduğu" bildirildi.

Aynı zamanda ülkeye tahsis edilecek 130 milyar euroluk ikinci kurtarma paketinin de önünü açacak plan çerçevesinde yatırımcılar adına müzakereleri yürüten Uluslararası Finans Enstitüsünden (IIF) yapılan açıklamada anlaşmanın gelecek hafta tamamlanmasının beklendiği kaydedildi.

IIF Yunanistan Yatırımcılar Komitesi Eşbaşkanları Charles Dallara ve Jean Lemierre'in Yunanistan Başbakanı Lukas Papadimos ve Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Evangelos Venizelos ile üç saat süren görüşmelerinin ardından yayımlanan açıklamada hukuki ve teknik konularda daha çok ilerleme kaydedildiği belirtilerek, anlaşmaya varmanın yakın olduğu belirtildi.

Açıklamada "Gönüllü PSI anlaşmasını, geçen hafta Eurogroup Başkanı ve Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker tarafından açıklanan çerçevede sonuçlandırmaya yakınız. Diğer konulardaki tartışmalarda ilerleme kaydedildikçe gelecek hafta sonuca ulaşmayı bekliyoruz" denildi.

Juncker geçen hafta yapılan Eurogroup toplantısında yeni tahvillerin faizinin kesinlikle yüzde 4'ün altında olmasını istemişti. Açıklama kreditörlerin bu teklifi kabul ettiği yönünde yorumlanıyor.

Ayrıca Dallara ve Lemierre'in bugün Atina'dan ayrılacağı ancak Yunan makamları ve diğer otoritelerle yakın müzakereleri sürdürecekleri belirtiliyor.

Anlaşma çerçevesinde kreditörler ellerindeki Yunan tahvillerini yarı değerindeki yenileri ile değiştirecek. Daha uzun vadeli yeni tahvillerin ortalama faiz oranı yüzde 4'ün altında olacak.

Yunanistan'ın sektöre borcunu 120 milyar euro kadar silecek olan anlaşma olmazsa kreditörlerin ellerindeki tahviller değersiz hale gelecek. Birçok kreditörün elinde diğer euro bölgesi ülkelerinin de tahvilleri bulunuyor. Yunanistan'ın temerrüde düşmesi halinde o tahviller de etkileneceği için değerlerini yitirecekler.

Özel sektör kreditörler Yunanistan'ın borcunun üçte ikisini elinde bulunduruyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir