BP: Sızıntı ilk kez durdu

Meksika Körfezi'nde 20 Nisandan beri günde 100 bin varile kadar ham petrol akıtan kuyudaki sızıntının durmasıyla, BP'nin hisse senetleri yüzde 7 değer kazandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HOUSTON/NEW ORLEANS - İngiliz petrokimya devi British Petrolium (BP) şirketi, ABD'nin Meksika Körfezi'nde 20 Nisandan beri günde 100 bin varile kadar hampetrol akıtan kuyunun ilk defa püskürmeyi kestiğini, son deneyin başarılı işaret verdiğini açıkladı.

BP'nin araştırma-üretimden sorumlu Başkan Yardımcısı Kent Wells, 73 tonluk yeni kapağın 1600 metre derinde deniz tabanındaki kuyu ağzına indirildiğini ve hampetrol püskürmesinin ilk kez kesildiğini bildirdi.

BP, son derece kritik son "basınç deneyini" sürdürüyor.

BP'nin kiraladığı Deepwater Horizon şirketinin petrol platformunda 11 kişinin öldüğü grizu (metan gazı) patlamasından sonra ABD çevresinde, Exxon Valdez tankerinin 21 yıl önce Alaska'da kayalara çarptığı kazadan beri en büyük doğa felaketi meydana geldi, yüzbinlerce kuş ve balık öldü.

Sızıntının durduğunun açıklanmasının ardından BP'nin hisseleri yüzde 7 değer kazandı.

Obama: Olumlu işaret

Obama, Meksika Körfezi'nde petrol akıntısının ilk kez durduğu yönünde gelen haberleri "olumlu bir işaret" olarak niteledi.

Obama, Senato'nun finansal reform yasa tasarısını kabul etmesiyle ilgili olarak Beyaz Saray'da yaptığı açıklamanın ardından, bir gazetecinin, "Meksika Körfezi'nde petrol akıntısının durmasına" ilişkin görüşünü sorması üzerine, "Bunun olumlu bir işaret olduğunu düşünüyorum. Ancak hala deneme aşamasındayız. Yarın bunun hakkında daha fazlasını söyleyeceğim" diye konuştu.

İngiliz petrokimya devi British Petrolium (BP) şirketi, ABD'nin Meksika Körfezi'nde 20 Nisandan beri günde 100 bin varile kadar hampetrol akıtan kuyundan ilk defa püskürmenin kesildiğini, son deneyin başarılı işaret verdiğini açıklamıştı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir