Brexit, İngiliz ekonomisini etkilemedi

İngiltere ekonomisi üçüncü çeyrekte beklenenden hızlı büyüdü; Brexit kaynaklı yavaşlamaya rastlanmadı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İngiltere'de üçüncü çeyrek gayrı safi yurt içi hasıla (GSYH) büyüme rakamları yukarı yönlü revize edilerek, Haziran'da Avrupa Birliği'nden ayrılma (Brexit) yanlılarının kazandığı referandumun olumsuz bir etkisini göstermedi. Ancak cari açık rakamları yeniden rekor seviyelere yükseldi.

İngiltere ekonomisi resmi rakamlara göre Eylül ayına kadar geçen üç aylık dönemde yüzde 0.6 büyürken, daha önce açıklanan rakamlar ekonominin yüzde 0.5 büyüdüğünü gösteriyordu.

Ekonomistler revize edilmiş rakamın da yüzde 0.5 olarak açıklanmasını bekliyorlardı.

Ancak yılın ilk ve ikinci çeyreğindeki ekonomik büyüme rakamları sırasıyla yüzde 0.3 ve yüzde 0.6 ile aşağı yönlü revize edildiler.

Büyüme rakamları her ne kadar ekonominin Brexit oylamasından sonra ekonomistlerin beklentilerinden daha sağlam bir performans gösterdiğini ortaya koysa da sterlindeki keskin değer kaybının ihracatı artırdığına dair bir sinyal görülmedi.

Açıklanan veri, ticaret için kötü bir resim çizerken, ekonomik büyümenin daha önce düşünüldüğünden daha çok yerel talebe bağlı olduğunu gösterdi.

İngiltere'de ikinci çeyrekte 22.079 milyar sterline aşağı yönlü revize edilen cari açık, üçüncü çeyrekte 25.494 milyar sterline genişledi.