Brexit müzakereleri pazartesi başlıyor

İngiltere'de hükümet kurma çalışmalarının halen tamamlanamamış olmasına karşın, Brexit müzakerelerinin önümüzdeki pazartesi başlamasına kesin gözüyle bakılıyor. Tarafların bu konuda yaptıkları açıklamalar da bu kanıyı güçlendiriyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılmasına (Brexit) ilişkin müzakerelerin, 19 Haziran Pazartesi günü başlıyor. AB Komisyonu ile İngiltere'nin ortak açıklamasında, Brexit müzakerelerine ilişkin "AB Komisyonunun Baş Müzakerecisi Michel Barnier ile İngiltere'nin Brexit Bakanı David Davis, bugün, 50. madde müzakerelerini 19 Haziran Pazartesi günü başlatma kararı aldılar" denildi.

İngiltere'de yapılan seçimlerde Muhafazakar Parti'nin tek başına iktidar olacak koltuk sayısına erişememesi ise Brexit müzakerelerinin başlangıcının gecikebileceği yorumlarına neden oldu.

Almanya, aksilik beklemiyor

Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert gazetecilere yaptığı açıklamada, "Biz ancak kendi adımıza konuşabiliriz. Biz hazırız. AB 27 olarak hazır bulunacağız" dedi.

Seibert, İngiltere ve Avrupa Komisyonu'nun, İngiltere Brexit Bakanı David Davis ile AB baş müzakerecisi Michel Barnier'nin Pazartesi günü müzakereleri başlatacakları yolundaki ortak açıklamasını hatırlattı.

Seibert, "Dolayısıyla benim de beklentim müzakerelerin yapılacağı yolunda" dedi.

İngiltere'den değerlendirme

Bugün İngiltere Brexit Bakanlığında da müzakere sürecine ilişkin bir değerlendirme yapıldı.

Değerlendirmede, "Geri çekilme süreci, AB ile gelecekteki ilişkinin şekli belirlenmeden tamamlanamaz. İngiltere'deki AB ve AB'deki İngiliz vatandaşlarının haklarının korunması konusunda ilerlemek istiyoruz. Vatandaşların hakları her zaman bizim ilk amacımız olmuştur" ifadelerine yer verildi.

Öte yandan geçtiğimiz günlerde İngiltere Başbakanı Theresa May, oluşturduğu azınlık hükümetine destek vermesi için İrandalı DUP ile yapılan görüşmelerin verimli geçtiğini ve Brexit müzakerelerinin gelecek hafta başlayacağını söylemişti. Ancak Brexit müzakereleri öncesi bir anlaşmanın gerçekleşmesinin güç olduğu ifade ediliyor. 

'Bin yatırım bankacısı Paris'e taşınabilir'

HSBC, 8 Haziran seçiminden çıkan sonuç sonrasında İngiltere'nin AB'den çekişmeli, bir anlaşma olmadan ayrılması olasılığının azaldığına inandıklarlarını bildirdi.

HSCB'nın yatırım bankacılığı başkana Samir Assaf yaptığı açılamada, AB'den çekişmeli veya anlaşma olmadan ayrılma durumunda bin yatırım bankacısının Paris'e taşınması gerekeceğini öngördüklerini ancak yumuşak bir çıkışın bu sayısın azalmasına, Londra'da yapılacak daha fazla iş kalmasına imkan vereceğini vurguladı.

İngiltere, geçen sene haziran ayında yapılan referandumla AB'den ayrılma kararı almış, 29 Mart'ta da Lizbon Anlaşması'nın 50. maddesini işleterek ayrılık sürecini resmen başlatmıştı. AB ise 29 Nisan'da yaptığı özel zirveyle müzakerelerdeki ilkelerini belirlemişti.
AB, iki yıl sürmesi beklenen müzakerelerde ilerleme kaydedilmeden herhangi bir ticaret anlaşması görüşmesine karşıyken, İngiltere ikisinin aynı anda yürütülmesini istiyor.