Brexit sonrası liderlerden Birliği canlandırma toplantısı

AB liderleri Brexit sonrası Birliğin nasıl canlandırılacağını görüşecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa Birliği liderleri 16 Eylül'de bir araya gelerek İngiltere'nin bloktan ayrılmasının
(Brexit) ardından AB'yi yeniden canlandırmak için izlenecek yolu görüşecekler ancak ayrılma sürecinin başlaması için İngiltere'nin resmi adımı atmasını bekleyecekler.

Haziran ayında yapılan bir halkoylamasıyla AB'den çıkma kararı alan İngiltere yasal sürecin başlatılması için henüz Brüksel'e resmi bir bildirim yapmadı. İngiltere Başbakanı Theresa May, müzakerelerde izlenecek pozisyonu belirlemek için bu bildirimin yapılmasını gelecek yıla kadar erteleyeceğini söylemişti. 

Diplomatlar, İngiltere'nin, resmi başvuru yapmadan önce ayrılmanın koşullarını öğrenmek istediğini, AB'nin ise bunu reddettiğini söylüyorlar.

AB liderleri 16 Eylül'de Slovakya'nın başkenti Bratislava'da toplandıklarında gündemin ana maddesi Brexit'in AB üzerindeki siyasal etkileri olacak.

Toplantıya başkanlık edeck olan Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk dün Brüksel'de, "Brexit'in siyasi bakımdan AB için ne anlam taşıdığını tartışmamız gerekiyor" dedi. Tusk, "Bratislava'da ne İngiltere'yi ne de bu ülkeyle ilgili olarak müzakere stratejimizi konuşmaya niyetliyiz. Bizim pozisyonumuz çok açık. Tebligat yapılmadan hiçbir müzakere başlayamaz" dedi.

Tusk, AB'nin geleceği ile müzkere stratejisini birbirinden ayırmanın bir ilke meselesi olduğunu söyledi. "Hedefimiz açık olmalı. Bir daha asla Avrupa'da 2015 kaosunun yaşanmasına izin vermemeliyiz" diyen Tusk, mülteci sorununun İngiltere'deki ayrılık yanlısı eğilimin en önemli unsur olmasının bir tesadüf olmadığını da belirtti AB liderleri terörizmle mücadele konusunu ve AB vatandaşlarının küreselleşmenin ekonomik refah için bir tehlike yarattığı yolundaki kaygılarını gidermenin yollarını da görüşecekler.

Bu konularda ilginizi çekebilir