Brezilya'da kura 60 milyar dolarlık müdahale

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SAO PAULO - Brezilya merkez bankası, dolar karşısında beş yılın en düşük seviyesine yaklaşan para birimi reali güçlendirmek amacıyla yıl sonuna kadar sürecek 60
milyar dolarlık dövize müdahale programı açıkladı. Merkez bankası tarafından yapılan açıklamada Pazartesi, Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri günlük 500 milyon dolarlık döviz swap ihaleleri, Cuma günleri ise spot piyasada 1 milyar dolarlık repo ihalesi açılacağı belirtildi. Her iki ihale de dolar yükümlülükleri bulunan şirket ve bireylerin korunmasını amaçlıyor.

Program bugün itibariyle başlatılacak ve Aralık ayına kadar yürürlükte kalacak. Gerekli görüldüğü takdirde ise ek ihaleler açıklanabilecek.
Sao Paulo'daki Gradual Investments'in baş ekonomisti Andre Perfeito, "Bu açıklama otoritelerin kurun daha fazla düşmesini engellemedeki kararlılığını gösteriyor" dedi.

Brezilya hükümeti enflasyonu kontrol altında tutup realdeki kayıpları önlemeye çalışırken, aynı zamanda hızlı kredi büyümesine rağmen durgunluğun gözlendiği ekonomiyi canlandırmayı hedefliyor.

Maliye Bakanı Guido Mantega, Globo Television kanalına dün yaptığı açıklamada, GSYH'de 2013 için yüzde 3 olan büyüme  beklentisinin yüzde 2.5'e, 2014 için ise yüzde 4.5'ten yüzde 4'e düşürüldüğünü söyledi.