Bu ada yüzde yüz güneş enerjisi kullanıyor

Tokelau adası, enerjisinin tamamının güneşten sağlayan ilk yerleşim yeri oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WELLINGTON - Pasifik Okyanusu'nda bulunan Tokelau adası, elektriğin tamamen güneş ışınlarından elde edildiği dünyada ilk yerleşim yeri oldu.

 
Powersmart Solar isimli firmanın ürettiği solar paneller sayesinde, 12 kilometrekarelik bu küçük adanın, elektriğini yüzde yüz güneş ışınlarından sağlayan ilk yerleşim yeri olduğu duyuruldu.
 
Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı Murray McCully, projenin 7 milyon dolara mal olduğunu ve Tokelau'nun dünyada bir ilke imza attığını dile getirdi.
 
tokelau.jpg
 
Proje kapsamında, pasifikte bulunan Tonga ve Cook adalarıyla yenilenebilir enerji konusunda işbirliği yaptıklarını belirten McCully, pasifikte bulunan diğer küçük adalara da örnek olacaklarını söyledi.
 
Powersmart Solar firmasından yetkili Mike Bassett-Smith ise elektrik üretiminde mazot kullanımının hem pahalı hem de çevreye zarar verdiğini dile getirerek güneş enerjisinin Tokelau'nun ekonomisine büyük katkı sağlayacağının altını çizdi.
 
Güney Pasifik'in Yeni Zelanda'ya bağlı mercan adalarından oluşan 1500 nüfuslu Tokelau, elektrik üretimini, yıllık 1 milyon Dolara mazotla çalışan jeneratörlerden sağlıyordu.
 
Elektrik ihtiyacının yüzde 150'sini karşılayan solar paneller sayesinde, Tokelau'nun yıllık karbondioksit salınımını 950 ton azaltması bekleniyor.
 
Yenilenebilir enerji kullanan ülkelerin başında ise büyük hidroelektrik barajlarından enerji sağlayan Paraguay ile elektrik üretiminin yüzde 86'sını jeotermalden sağlayan İzlanda geliyor.
 
 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir