Bulgaristan'da öğrenciler eylemi bıraktı

Hükümetin istifası talebiyle hafta sonunda Sofya Üniversitesi'ni işgal eden gençler, eylemlerine son verdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SOFYA  - Bulgaristan'ın en eski akademik kurumu olan Sofya'daki "Sveti Kliment Ohridski" Üniversitesi Rektörlüğü'nü işgal eden bir grup genç eylemlerinden vazgeçti. 

Aralarında üniversite öğrencilerinin de bulunduğu yaklaşık 20 kişilik eylemci grubu, hafta sonu üniversite binasındaki görevlileri zorla dışarı çıkartarak kapılarına zincir vurduktan sonra Başbakan Plamen Oreşarski hükümetinin istifası talebiyle süresiz protesto ilan etmişti. 

Gece saatlerinde üniversite öğretim üyeleri ile eylemciler arasında yapılan görüşmeler sonucu protestocuların geri adım atmak üzere ikna oldukları kaydedildi. 

Üç günlük üniversite işgaline son veren eylemciler, yaklaşık altı aydır hükümete karşı protesto gösterileri yapan halkın işgal eylemlerine destek vermeyerek kendilerine "ihanet ettiklerini" savundu.  

Üniversite rektörlük binasının eylemcilerin çıkartılması, zincirlerin kaldırılması sonrası normal çalışmalarına döndüğü duyuruldu. 

Halen sınav döneminde olan üniversitede yaşanan  eyleme sert tepki veren Rektör Prof. İvan İlçev, savcılığa suç duyurusunda bulunulduğunu bildirdi. Prof. İlçev, Bulgaristan Ulusal Radyosu'na (BNR) yaptığı açıklamada, "Belirli gruplar üniversiteyi kendi siyasi amaçlarına ulaşmak için kullanmaya çalışmaktadır" dedi. 

Üniversite rektörlüğü adına eylemcilerin verdiği maddi zararların tazmini için girişimlerde bulunacağını belirten İlçev, binada otomatik para çekme makinaları, para kasaları, mühürler ve belge matbaasının korumasız kalmasının sakıncalı olduğunu kaydetti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir