”Büyüme yüzde 5 veya daha yüksek olabilir”

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Zachau, "Öncü göstergeler, 2010 yılının ilk üç ayında ekonomik düzelmenin sürdüğünü gösteriyor" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ulrich Zachau, "2010'da ekonomik büyüme, yüzde 5 veya daha yüksek olabilir. Öncü göstergeler halihazırda, 2010 yılının ilk üç ayında ekonomik düzelmenin sürdüğünü gösteriyor." dedi.

Zachau, "Yılın kalan kısmında, baz etkisi azalır, büyüme performansı daha çok bu düzelme döneminde uygulanan ekonomik politikalar ile küresel koşullardan etkilenir." diye konuştu.

Zachau, "Merkez Bankasının 2010 yılı için enflasyon hedefi iddialı ama başarılabilir." dedi.

İşsizlikle mücadele

İşsizlikle mücadele konusuna da değinen Zachau, Türkiye'nin ele alabileceği, aslında ele almaya başlamış olduğu faktörlerin bulunduğunu belirterek, istihdamın arttırılabilmesi için sürekli eylem gerektiren beş alanı şöyle sıraladı:

"Kadınların iyi işler edinmesine yardımcı olmak. Türkiye'de kadınların dörtte birden daha azı çalışmaktadır. Karşılaştırılan ülkelere göre çok düşüktür ve çalışmak isteyen ancak çalışamayan çok kadın vardır. Devlet Planlama Teşkilatı ve Dünya Bankası, Türkiye'de kadınların işgücüne katılımının düşük oluşuna dair ortak bir çalışmayı geçen ay yayınladı. Çocuklukta okul öncesi eğitimin artması ve çocuk bakımının makul maliyette alınabilir olması, kadınlar için daha fazla iş yaratılması, yaşamlarının iyileştirilmesi, genç insanların gelecekte yaşam şanslarının dramatik biçimde artırılması ve aile gelirinin artırılması için gerekli iki önlemdir.

Kayıtdışılığı azaltmak bir başka alandır. Türkiye'de tüm istihdamın hemen hemen yarısı kayıt dışıdır, yani insanlar sosyal güvenlik hakları olmaksızın çalışmaktadır. Kayıt içinde daha fazla sayıda iş yaratmak, kayıtdışılığı azaltma ile paralel gider.

Mevcut işleri korumak yerine, yeni işler yaratmaya ve işi olmayan insanları korumaya daha fazla odaklanmak. Bunun iki anlamı vardır: (a) daha fazla esneklik, özellikle, sabit süreli veya kısmi zamanlı işe sahip olmayı kolaylaştırmak, özel istihdam büroları üzerindeki kısıtlamaları azaltmak ve kıdem tazminatlarını reforme ederek, işverenler açısından yeni iş yaratmayı kolaylaştırmak ve maliyetine katlanılabilir hale getirmek ve (b) uygunluk gereklerini yeniden incelemek ve yan haklar seviyesini yeniden incelemek suretiyle kapsamayı artırarak işçileri daha iyi korumak.

İşsizlerin becerilerini artırması ve iş bulmalarına yardım eden programları daha da genişletmek ve iyileştirmek. Bu programlar, özellikle mesleki eğitim, 2008'den bu yana, son küresel kriz esnasında hızla büyümeye başladı. Daha da büyütülmesi ve sürekli iyileştirilmesi önemlidir.

Türkiye'de eğitim kalitesini artırmaya yönelik uzun vadeli çalışmaları sürdürmek gerekir, böylece gençler daha iyi eğitim alır, özel sektörün ihtiyaç duyduğu becerilere sahip olur ve daha iyi işler edinebilirler.

Bu programlar ve politikalar zaman içinde, özellikle, işsizlikten en çok etkilenen gençler ve kadınlar için olmak üzere daha fazla sayıda ve daha iyi işler yaratacaktır."

Orta vadeli program ve mali plan hedefleri aşılabilir

Ulrich Zachau, Türkiye'nin Orta Vadeli Programı ve Mali Planının sağlam olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin hedefleri gerçekleştirme konusunda, şu ana kadar, uygulama da başarılı olduğunun altını çizerek, şöyle devam etti:

"Türkiye, Orta Vadeli Programındaki hedeflerini başarmaya veya hatta aşmaya doğru gidiyor. Bunun anahtarı, bu programın güçlü ve sarsılmaz biçimde uygulanmaya devam edilmesidir. Dahası, 2009 yılının son üç ayında büyüme beklenenden daha büyük olduğundan, eğer büyüme ve dolayısıyla devlet gelirleri tahminleri aşmaya devam ederse, Türkiye, kamu borcunu beklenenden daha hızlı biçimde azaltmaya başlama fırsatı elde edecektir."

Bu konularda ilginizi çekebilir