Çin, ABD'nin ticaret anlaşmalarından endişeli

Çin, ABD'nin yaptığı ticaret anlaşmalarının bazı ülkelerdeki 'kilit sektörleri' tehdit edebileceği belirtiliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PEKİN - Çin'deki önemli düşünce kuruluşlarından Uluslararası Strateji ve Güvenlik Çalışmaları Merkezi'nin yayımladığı raporda, ABD'nin okyanus ötesi serbest ticaret anlaşmaları (STA) peşinde olmasının, Çin'in ekonomik güvenliğine zarar vereceği ifade edildi. 

Obama yönetiminin Trans Pasifik Ortaklığı (TPP) ve Trans Atlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) için sarf ettiği çabanın hatırlatıldığı raporda, bu iki ortaklıkla birlikte ABD ile müttefiklerinin ekonomilerinin entegre olacağı kaydedildi.  

Bu durumun bazı ülkelerdeki "kilit sektörleri" tehdit edebileceğine işaret edilen raporda, bunun genel olarak kamuoyunda yaygın bir endişeye sebep verdiği belirtildi. 

Raporda, "ABD'nin iki okyanuslu stratejisinin amacının dünya ekonomik hegomonyasını geri kazanmak, mevcut bölgesel iş birliği yapılarını yıkmak ve piyasa odaklı Batı ekonomi sistemlerinin ABD tarafından domine edilmesine zorlamak olduğu" değerlendirmesinde bulunuldu.  

Çinli uzmanlar, Washington yönetiminin bu yolla Çin'i tecrit eden ve Dünya Ticaret Örgütü'nün işlevini geçersiz kılan yeni bir dünya ticaret düzeni kurmaya çalıştığını ifade etti.  

Çin'in ABD'nin bu stratejisinin etkisine karşı izleyebileceği en iyi politikanın "proaktif bir tepki" olacağı vurgulanan raporda, Washington'un TPP'yi Asya-Pasifik dengeleme stratejisini geliştirmek için kullandığı anlatıldı.  

ABD'nin, iki ticaret anlaşmasının da imzalanmasının ardından Çin ile pazarlıkta "mutlak bir avantaja" sahip olacağı belirtilen raporda, TTP ve TTIP yapılarının kurulmasıyla birlikte ABD'nin kuralların belirlenmesinde tekrar hakimiyet kazanacağını ve küreselleşme sürecindeki Çin'i kolayca önleyebileceği kaydedildi.  

Çin resmi basını da bu konunun önemine vurgu yaparak, iki okyanus stratejisinin etkilerinin halihazırda Asya-Pasifik bölgesinde görüldüğü yorumunu yaptı. 

Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği'nin (APEC) yıllık raporuna atıfla yapılan haberlerde, APEC iş birliğinin zayıflayacağı ve TPP'nin hedeflerinden birinin tüm APEC üyelerini etkilemek olduğu değerlendirmelerine yer verildi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir