Çin dış ticaretini artırdı

Ocak ayında yüzde 44 artış gösteren Çin dış ticaretine, geleneksel Bahar Bayramı öncesi yapılan yoğun yüklemeler sebep gösteriliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PEKİN – Çin'in dış ticaretinin Ocak ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 44 artış gösterdiği bildirildi. Şinhua haber ajansının haberinde, bu artışın Çinlilerin geleneksel Bahar Bayramı öncesi yapılan yoğun yüklemelerden kaynaklandığına işaret edildi.

Gümrük Genel İdaresi tarafından açıklanan verilere göre, Çin'in ihracatı geçen ay geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37,7 artarak 150,73 milyar doları buldu. İthalattaki artış oranı ise yüzde 51 olurken, ithalat miktarı 144,28 milyar dolara ulaştı. Toplam dış ticaret hacmi 295,01 milyar dolar olarak açıklanırken, 6,45 milyar dolar olan ticaret fazlası geçen yıla göre yüzde 53,5 azalarak piyasadaki beklentinin altında gerçekleşti.

Avrupa Birliği, 2010'da Çin'in en büyük ticari ortağı oldu. İki taraf arasındaki ticaret hacmi önceki yıla oranla yüzde 30 genişleyerek 45,97 milyar doları buldu. Çin'in ABD ile arasındaki ticaret yüzde 39,2 artarak 36,87 milyar dolara, Japonya ile arasındaki ticaret de yüzde 42 artarak 27,84 milyar dolara ulaştı.

Çinli ekonomistler ihracatın kısa vadede düşüş göstermeyeceğini ve kalkınan ekonomilerin daha fazla toparlanma işareti gösterdiğini ileri sürüyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir