Çin ekonomisi bu yıl yüzde 6.8 büyüyebilir

Yapılan araştırmalar Çin ekonomisinin bu yıl yüzde 6.6, gelecek yıl yüzde 6.5 büyüyeceğini gösterdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DIŞ HABERLER - Çin’de hükümetin daha keskin bir düşüşü engelleyebilmek adına aldığı önlemlere rağmen Reuters tarafından yapılan bir ankete göre ekonomik büyümenin bu yıl yüzde 6.6’ya gerilemesi ve önümüzdeki yıl da yüzde 6.5 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi zayıf küresel talebin ihracata darbe vurması, sanayideki kapasite fazlasını kontrol altına alabilmek için yapılan zorlu reformlar ve bazı analistlerin mali krize yol açmasından korktuğu, gittikçe artan borç oranından dolayı aşağı yönlü baskı altında.

Yerel hükümetlerin konut fiyatlarındaki hızlı artışın önüne geçebilmek ve bir balon oluşumunu engelleyebilmek amacıyla konut alımlarını sınırlamasından dolayı emlak sektöründeki düzelme riski de bir tehdit oluşturuyor. Çin’de sert iniş olacağına dair endişeler azalmış gibi görünse de son dönemlerde açıklanan veriler özel yatırımlarda sert bir düşüş olduğunu ve ekonomik büyümenin hükümet harcamalarına gittikçe daha çok sırtını yasladığını, dolayısıyla ekonomideki dengesizliğin arttığına işaret ediyor. Bunlara rağmen Reuters’in 59 ekonomistle yaptığı bir anketin sonuçları Temmuzda yapılan bir anketten daha iyimser çıktı. temmuzda ekonomistler bu yıl için yüzde 6.5 ve 2017 için yüzde 6.3 büyüme bekliyorlardı.

Yapılan yeni ankette ise 2016 yılı ekonomik büyümesi için en yüksek beklenti yüzde 6.8 ve en düşük beklenti yüzde 6.3 olarak gerçekleşti. Ankette aynı zamanda Çin’de ekonomik büyümenin 2016’nın dördüncü çeyreğinde yüzde 6.6’ya gerileyebileceği tahmini yapılırken, üçüncü çeyrek büyümesinin yüzde 6.7 olacağı tahmin ediliyor. Çin Ulusal İstatistik Bürosu üçüncü çeyrek ekonomik büyüme rakamlarını 19 Ekim’de açıklayacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir