Çin, faiz indirmeye hazır

Çin deflasyon kaygılarıyla yeniden faiz indirmeye hazır

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BEIJING  - Çin'de fiyatlardaki düşüşün  borçlarda  temerrüde, şirket iflaslarına ve istihdam kaybına neden olabileceğinden endişe eden siyasi yönetim ve merkez bankasının yeniden faiz indirmeye ve kredi kısıtlamalarını gevşetmeye hazır oldukları belirtildi.

İzlenen politikalar konusunda bilgisi bulunan kaynaklar Reuters'e yaptıkları açıklamada, deflasyona dair endişeleri bulunan Beijing ve merkez bankası yetkililerinin faizi yeniden indirmeye ve bankaların zorunlu karşılıklarını aşağı çekmeye de açık olduklarını söylediler.
              
Çin merkez bankası Cuma günü faizleri iki yıldan uzun süredir ilk defa düşürmüştü. Çin'de ekonomik büyüme üçüncü çeyrekte yüzde 7.3'e gerilerken, yetkililer bunun yüzde 7'nin de altına düşebileceğinden endişeleniyorlar.
              
İzlenen politikalarla ilgili görüşmeler konusunda bilgisi bulunan üst düzeyli bir ekonomist, "En tepedeki liderler fikirlerini değiştirdiler" dedi.
              
Adının açıklanmasını istemeyen ekonomist, "Bir faiz indirme döngüsü içine girmiş bulunduğumuzdan yeni faiz indirimleri de yolda olmalı, ayrıca zorunlu karşılıklarda indirimler de gelebilir" şeklinde konuştu.
              
Merkez bankası Cuma günü bir yıllık gösterge borç verme faizini 40 baz puan aşağı çekerek yüzde 5.6'ya düşürdüğünü açıkladı. Banka bir yıllık gösterge mevduat faizini ise 25 baz puan düşürdü.

Bu konularda ilginizi çekebilir