Çin "Helal Gıda" standardını sıkılaştırıyor

Çin İslam Cemiyeti, ülkedeki Müslümanların helal gıda konusundaki endişelerini dikkate alarak bu alanda yeni düzenlemeler yapılmasının gündemde olduğunu açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

China Daily'nin haberine göre, başkent Pekin'deki 10. Çin İslam Cemiyeti Ulusal Kongresinde konuşan Çin İslam Cemiyeti (ÇİC) Başkanı Yang Faming, "Ülkedeki helal standartlarında sınırlandırmalar getirmeye çalışacaklarını" söyledi.

Yang, Çin'deki Müslüman toplumunun helal gıda konusundaki endişeleri çerçevesinde yeni düzenlemelere gideceklerini belirtti ancak bu düzenlemelerin kapsamına ilişkin bilgi vermedi.

Ülkedeki helal gıda üreticileri, ürünlerini bulundukları bölgedeki yerel İslam Cemiyeti idarelerinin denetimlerinden geçiriyor. İşletmeler, ilgili kurumun onaylayıp helal sertifikası verdiği ürün gruplarını, "Helal" damgası ya da logosu ile piyasaya sürebiliyor.

ÇİC, helal et kesimi yapılan her tesise, işletmenin talebi doğrultusunda imam atıyor. Bu imamlar, kesimhanelerde yapılan işlemlerin helal konseptine uygunluğunu denetleyip onay veriyor.

Çin'deki 56 etnik azınlıktan 10'u Müslüman. Hui (Çinli Müslümanlar), Uygur, Kırgız, Kazak, Tacik, Tatar, Özbek, Salar, Baoan ve Dongşiang etnik azınlıkları, genelde yoğun olarak ülkenin kuzey ve kuzeybatısında yaşıyor.

Huilerin ve Uygurların ayrıca Ningşia Hui Özerk Bölgesi ve Sincan Uygur Özerk Bölgesi adlı iki otonom bölgesi bulunurken, bazı eyaletlerde Müslümanlara ait otonom vilayetler de yer alıyor.?

Bu konularda ilginizi çekebilir