Çin hükümetinde büyük değişim

Çin, hükümette son yılların en büyük değişikliklerini hayata geçirmeye hazırlanıyor. Komünist Partisi'ye daha fazla kontrol sağlayacak değişiklikler kapsamında Merkez Bankası'na yeni yetkiler verilecek. 20'den fazla bakanlık ve kamu kurumu kapatılacak ya da yeniden yapılandırılacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Çin'de devlet başkanlığı süresine yönelik sınırın kaldırılması ile Şi Cinping'e ömür boyu koltuğunu koruma yolu açılırken, hükümette son yılların en büyük değişiklikleri hayata geçirilecek.

Çin Komünist Partisi'ne daha fazla kontrol gücü vermesi beklenen değişiklikler kapsamında, bankacılık ve düzenleme kurulları birleştirildi. Merkez Bankası gibi kurumların yetkileri artırıldı.

Bu yolla 42 trilyon dolar büyüklüğündeki bankacılık ve sigorta sektörleri üzerindeki denetim güçlendi. Ülkede ulusal piyasaları izleyen bir denetim kurulu oluşturulacağı da bildirildi.

20'den fazla bakanlık ve kamu kurumu kapatıldı ya da yeniden yapılandırıldı. Sekiz kadar bakanlığın ve yedi kadar kamu kurumunun kapatılması bekleniyor.

Yeni kurulacak bakanlık ve kamu kurumlarının ise, 20 Mart'ta sona erecek parlamentonun yılık toplantısında açıklanması öngörülüyor.

Çin'de bu çapta bir değişiklik, son olarak 1998'de dönemin Başbakanı Zhu Rongji döneminde yaşanmış, çok sayıda bakanlık birleştirilmişti.

Çin liderine Çin liderine "ömür boyu başkanlık" yolu açıldı

 

Bu konularda ilginizi çekebilir